Jaká je historie litoměřických pivních slavností?
Pivní slavnosti vznikly před sedmi lety, původně jako připomínka litoměřického pivovaru. První ročník probíhal na Tyršově náměstí, další ročník probíhal krom Tyršova náměstí i na parkovišti u hvězdárny a od čtvrtého ročníku jsme byli nuceni z kapacitních důvodů slavnosti přesunout na náměstí, neboť kvůli velkému zájmu pivovarů a návštěvníků původní prostory nestačily. 


Jaké pivovary budou moci návštěvníci letos ochutnat?
Letos se přihlásilo 28 pivovarů. Ty se různě proměňují – máme tady stálice od prvního ročníku, ale sestava pivovarů se částečně obměňuje, takže se návštěvníci mohou těšit na to, že neuvidí stále ty samé stánky. Letos se zúčastní například pivovary Černá hora z Brna nebo Rampušák z Dobrušky, Raven z Plzně nebo Krčín ze Sedlčan, takže je to celorepubliková záležitost.

Budou pro návštěvníky připraveny nějaké soutěže?
Připraveny jsou soutěže o největší komín z prázdných kelímků, o největší pivní břicho nebo o nejrychlejší pití piva brčkem, což jsou oblíbené a vděčné záležitosti pro návštěvníky. Pro pivovary máme soutěže připraveny také – v loňském roce se osvědčila například volba stánku, u kterého lidem pivo nejvíce chutná, kde záleží na přístupu obsluhy a dalších aspektech, které nesouvisí přímo s pivem. Nebo soutěž o Favorita slavností, což je obdoba volby nejlahodnějšího burčáku během Vinobraní. Pro vylosované návštěvníky mají pak jednotlivé pivovary připravené ceny.

Jsou pro letošek nějaké novinky?
Určitě ano. Pro ty, kteří nepreferují kelímky, budou k dispozici skleněné půllitry s logem pivních slavností, které budou k zakoupení. V prostoru konání akce budou k dispozici i oplachovací zařízení, takže si lidé budou moci vychutnat pivo ze skla a zároveň si domů odnést krásný suvenýr. Také se nám podařilo sehnat expozici související s litoměřickým pivovarnictvím s prodejem dochovaných reálií, takže i nadšenci a fandové historie si přijdou na své. Bude mít samostatný stánek a informovat v něm bude i bývalý sládek.

Jakou očekáváte návštěvnost?
Návštěvnost slavností se pohybuje kolem čtyř tisíc lidí a každý rok stoupá. Vstupné držíme na co nejnižší úrovni, aby byla akce přístupná opravdu pro každého. Pro dospělého stojí vstupenka 80 korun, studenti a důchodci mají slevu. Domníváme se, že vzhledem k velikosti akce a kvalitě programu je to cena téměř zanedbatelná.


Jaký bude doprovodný program?
K pivu patří bigbít, takže jsme vybrali takovou všehochuť rockových interpretů, kde si snad každý vybere něco. Vystoupí skupiny Sebastian, Argema, John Dovanni, Petr Kalandra memory band, Lety mimo, O5 a Radeček, Other Way nebo Blue Rocket. Pro děti je zas připraven aquazorbing, kolotoče, střelnice a další aktivity.