Od dubna do července loňského roku sedmatřicetiletý Krbec dvakrát vyloupil pobočku Komerční banky v Krupce a České spořitelny v Oseku. Policisté svého tehdejšího kolegu, který dva roky pracoval u městské a 13 let u státní policie, dopadli krátce po čtvrtém činu.

Proti němu dnes svědčil i muž, který s ním byl v cele ve vazební věznici. Krbec mu prý namaloval mapu míst, kde odhodil helmu, sluchátka, respirátor, brýle, malířské kombinézy a další věci, jimiž se při přepadení maskoval, a pistoli. Svědek měl podle dalších instrukcí věci zničit až se dostane z vazby, u neznámé osoby vyzvednout 180.000 korun a peníze pak poslat Krbcovi na účet.

"Hrozně mi pomáhal, cítil jsem to vůči němu jako dluh," řekl dnes u soudu Krbec s tím, že jemu se za tři měsíce vazby rodina ani neozvala a spoluvězeň se s ním dělil třeba i o zubní pastu, šampon a jídlo. Dokonce ho odradil od sebevraždy. Místa skrýší svému spolubydlícímu prozradil proto, aby se díky jeho informacím dostal dřív z vazby. Spoluvězeň dále vypověděl, že se prý Krbec snažil ukradené peníze rozmnožit v kasinech i při internetovém hazardu.

Podle státního zástupce jedna z bankovních úřednic poznala podle nahrávky naprosto bezpečně Krbcův hlas, další utkvěly z přepadení jeho vypouklé oči. Jako přitěžující okolnost jmenoval i to, že se při každém dalším přepadení zvyšovala jeho razance a agresivita. Při prvním měl jenom maketu pistole, při druhém plynovou kuličkovou zbraň pro airsoft, při třetím revolver se slepým nábojem a při posledním už nabitou ostrými náboji. Žalobce proto navrhl trest kolem devíti let.

Sám Krbec dnes ve své závěrečné řeči vypověděl, že svých činů upřímně lituje, ale z obtížné životní situace neviděl jinou cestu. Zpochybnil také hodnověrnost výpovědi jedné z bankovních úřednic. "Domnívám se, že pod takovým stresem, jaký tady prezentovala, není. U soudu si mě ještě fotila. Samozřejmě to ale nechci zlehčovat," řekl s tím, že její svědectví bylo značně přehnané.

Proč se nedoznal hned po zadržení ke všem přepadením, ale jen k tomu poslednímu, vysvětloval odsouzený muž tím, že nechtěl, aby ukradené peníze byly exekučně vymáhány po jeho manželce. Prý si to rozmyslel až poté, co se mu tři měsíce od zadržení vůbec neozvala.

Snažil se také vysvětlit, proč měl pistoli při poslední loupeži v Oseku nabitou. "Chtěl jsem to vyřešit na místě. Vozidlo ale není naše, tedy mojí manželky, ale na leasing. Kdybych to tam zaneřádil svými vnitřnostmi a krví, tak by auto bylo neprodejné. Manželce jsem nechtěl způsobit další problémy," dodal v závěrečné řeči. Spáchat sebevraždu po činu nestihl, policie ho chytila téměř na místě činu.