„Popelnice na bioodpad byl jediný můj nedostatek v třídění odpadu, uprostřed sídliště nemáme možnost kompostu. Od té doby, co nám popelnice stojí před domem, třídím každý den," říká studentka Lucie Stádníková.

Popelnice na bioodpad na Severní Terase.Zdroj: Deník/Karel PechSeverní Terasa je zatím jediným obvodem, který popelnice má. „Lokalita sídliště byla na základě průzkumu vybrána zejména s ohledem na největší zájem místních obyvatel a dobré naplánování svozové trasy bez zbytečných přejezdů. Pilotní projekt potrvá do konce roku 2016. Poté bude vyhodnocen pro další postup," doplnila mluvčí magistrátu Romana Macová s tím, že jeho spuštění vyšlo na 100 tisíc korun.

„Už ve fóru Zdravého města před čtyřmi lety občané Severní Terasy vyjádřili jako jednu z priorit posílení tříděného odpadu. Jsem ráda, že lidé mají ekologické smýšlení a že jsme nalezli pochopení i na magistrátě, kde uvolnili finanční prostředky na tento projekt. Teď záleží na obyvatelích Severní Terasy, zda bude projekt úspěšný a rozšíří se tak i do dalších částí našeho města," říká starostka Severní Terasy Renata Zrníková. Pokud budou občané třídit špatně, projekt skončí.

„Nádoby na bioodpad jsou označené nálepkami, kde je jasně popsáno, co do nich patří a nepatří. Někteří občané nám do popelnic hází i běžný komunální odpad. Jsme ale teprve na začátku, je potřeba, aby se to lidé naučili," uvádí jednatel společnosti AVE Ústí Petr Hrdlička.

Hojným nešvarem jsou také vhozené igelitové sáčky a obaly. „Důležité je, aby lidé odpady vysypávali ze sáčku a sáček do nádob na bioodpad neházeli," doplnila starostka.