Lavička, čerstvá tráva a nové cestičky. Tak bude už za několik týdnů vypadat místo v Hilbertově ulici v Lounech, kde kdysi stál historický dům. Naposledy, než se na začátku roku 2006 zřítil, v něm sídlila pizzerie.

Místo se po dlouhých více než deseti letech podařilo dostat do stavu, kdy opět bude k užitku. Dům tam není, zato vzniká odpočinkové místo na historických městských hradbách. Otevřeno pro veřejnost má být během června.

Loni v listopadu nechalo město jámu po objektu zavézt zeminou. „Čekali jsme, až si to sedne. Nyní srovnáme terén a můžeme přikročit i k drobným opravám části zdí sousední synagogy a hradeb. Během června chceme místo zatravnit a otevřít veřejnosti," říká Blanka Sunkovská z lounské radnice.

Prodávat se zatím nebude

Podle slov starosty Loun Radovana Šabaty už se dokonce městu ozvali i někteří zájemci o odkoupení zajímavé parcely v samotném centru města. Prodej ale momentálně není na pořadu dne. Zatím jde o dobře investovaných 700 tisíc korun.

Právě za tuto sumu se městu v roce 2014 podařilo pozemek odkoupit. O několik měsíců později uspělo i s opakovanou žádostí na ministerstvu kultury o sejmutí památkové ochrany. Dům, na který měla cílit, už dávno neexistoval. Po jeho zřícení na začátku roku 2006 se s prolukou, právě kvůli památkové ochraně a nedostatku finančních prostředků soukromých majitelů, dlouhé roky nic nedělo.