Deník
VYBRAT REGION
Zavřít mapu

První školní oběd je tady. Je strava v jídelně zdravá?

Litoměřice – Boloňské špagety, španělský guláš či květákové placičky s bramborem, to je první menu, které můžou ochutnat žáci základních a středních škol v Litoměřicích.

1.9.2016
SDÍLEJ:

MRKEV NESMÍ CHYBĚT. Daniela Růžičková nám představila jedno ze včerejších menu, které uvařil kolektiv Centrální školní jídelny Litoměřice, kuchyně s výdejnou při ZŠ U Stadionu. Foto: Deník/Václav Sedlák

Centrální školní jídelně, která má čtyři kuchyně a celkem šest výdejen jídel, přibudou stovky školských pracovníků, strávníků z firem i z veřejnosti, celkem je to na 4 000 strávníků, již oceňují kvalitu pokrmů, jejich kalorickou vyváženost i cenovou výhodnost. Cizí strávníci navíc vítají časovou výhodnost.

Litoměřická centrální školní jídelna je v Ústeckém kraji jediná, která neuplatňuje objednávkový systém. Pro strávníky a hlavně rodiče dětí je to obrovská výhoda, pro obsluhující servis víc práce, která se však vyplatí.

„Chceme ho zachovat i nadále, myslíme si, že vstup do tohoto systému by byl krokem zpět a řadu strávníků by odradil. V posledních letech nám počty dětských strávníků mírně stoupají. Stravování využívá zhruba 70 procent všech žáků základních škol ve městě," uvedla ředitelka CŠJ Zdeňka Kovářová.

V jídelníčku je vždy jedno bezmasé jídlo, v doplňcích výběr ze tří salátů a dvou dezertů, dostatek ovoce, zeleniny a nízkokalorických nápojů. Strávníci si můžou objednat i pokrmy se sníženým obsahem lepku nebo s dietou, kterou jim doporučí lékař.

Příprava jídla v CŠJ Litoměřice

Litoměřice jako Zdravé město letos vstupují do stravovacího programu Skutečně zdravá škola. Jako první se do pilotního programu zapojila ZŠ Ladova. „Na začátku září provedeme v jejich kuchyni analýzu, abychom zjistili, co vaří, jaké suroviny používají. Z CŠJ jsem už obdržela jídelní lístky, podle kterých zjistíme, co je k přípravě vhodné a co naopak nevhodné. Na 24. září plánujeme seminář pro všechny kuchaře, kde ukážeme nové recepty zejména v přípravě bezmasých pokrmů s použitím potravin, jež by se měly častěji objevovat v dětském jídelníčku. Méně zdravé přísady chceme nahrazovat zdravými. Všechno také ukážeme prakticky," říká Radka Hazuchová, koordinátora programu, lektorka výživové terapie a kuchařka zdravé a živé stravy.

Program se bude uskutečňovat po krůčcích, aby strávníci nepocítili změny v pokrmech. Skutečně zdravá škola však není jen o jídle, ale je zaměřena na výchovný program pro děti a mládež ve školách, na učitele a na spolupráci s rodiči. Cílem je, aby děti poznaly, z čeho a jak jídlo vzniká, nejen že se koupí supermarketu.

Jak to běží v kuchyni před prvním školním dnem, jsme zjistili v ZŠ U Stadionu, která „vyfasovala" službu vařit po celý srpen.

„Kuchaři si musejí přivstat, jeden se šéfkuchařem začíná s přípravou surovin už v pět hodin, k nim se postupně přidá zbývající personál. Je to hektické, první si totiž pro obědy přijíždí firma už v 9.30 hodin. Během uplynulého měsíce jsme vařili v průměru 450 jídel denně ve dvou menu, ve školním roce se počet ustálí na zhruba 400 jídel. V kolektivu mám sedm lidí, přes prázdniny nám vypomáhali dva chlapi z jiných kuchyní," vysvětluje Daniela Růžičková, která už sedm let vykonává funkci vedoucí této školní kuchyně a výdejny.

Absolventka bývalého SOU Litoměřice po škole vystřídala několik míst včetně restaurací a na školní kuchyni nedá dopustit.

„Doufám, že při zvyšování platů učitelů a školských pracovníků od 1. září se nezapomnělo ani na pracovníky školních kuchyní, naše práce zatím byla hodně podhodnocena. Nemůžeme si stěžovat na pracovní prostředí, město nám ho podle požadavků a potřeby zlepšuje. Pro tento školní rok máme nový konvektomat a pec, což nám šetří čas a přispívá k udržení kvality potravin, vyšší nutriční hodnoty a zachování množství vitaminů," dodává Daniela Růžičková.

Autor: Václav Sedlák

1.9.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Obchod - Obchod Nákupčí 15 000 Kč

Nákupčí Pracovník nákupu a zásobování. Požadované vzdělání: úsv. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 15000 kč, mzda max. 20000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadavky:, - komunikační schopnost, spolehlivost, flexibilita, - znalost programu POHODA výhodou, - znalost projektování a případná tvorba rozpočtů výhodou. Pracoviště: Hamrozi s.r.o., Jablunkovská, č.p. 857, 737 01 Český Těšín 1. Informace: Iwona Šecková, +420 558 746 838-9.

Gastronomie - Cukráře/ky 24 000 Kč

Do všech provozoven Ovocného Světozoru přijmeme na plný úvazek cukráře/ky

Gastronomie - Kuchař 26 000 Kč

Kuchaře přijme do svého týmu Restaurace Pod Juliskou. Hledáme pozitivně naladěného, spolehlivého kolegu se zájmem o kvalitní gastronomii. Pracovní náplň - výdej studené a teplé kuchyně. Příprava předkrmů, salátů a dezertů. Možnost profesního růstu. Vhodné i pro začínající či méně zkušené kuchaře, kteří se rádi učí.

Obchod - Obchod Prodavač, prodejce 16 500 Kč

Prodavači v prodejnách PRODAVAČ(KA) - POKLADNÍ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Jednosměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 16500 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: 20.4.2018/ základní vzdělání , možno i bez praxe , Směnnost různá, řídí se rozpisem směn. Práce na dobu určitou - 6 měsíců, na základě zhodnocení výsledků práce možnost prodloužení pracovního poměru na dobu neurčitou. Zodpovědný přístup k plnění úkolů, ochota k fyzické práci, zájem pracovat v týmu. , Podrobnosti na www.jednota.cz, v sekci O nás - Kariéra., Nástup dohodou.. Pracoviště: Jednota,spotřební družstvo v mikulově - prod. starovičky, 691 68 Starovičky. Informace: Lucie Skácelová, +420 519 500 958.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Pozor! Ve vzduchu létá agresivní pyl. Nesahejte si do očí, radí odborník

Prezident Erdogan na zasedání Organizace islámské spolupráce
1 5

Jestli chcete Brunsona, vydejte Gülena, vyzval Erdogan opět Spojené státy

Na pomoc Matějovi přišlo do Spořic na tři sta dárců. Zlomili rekord

 /FOTOGALERIE/ Pro malého sportovce s rakovinou krve se lidé na Chomutovsku zapsali do registru dárců kostní dřeně.

Dobrodružství mezi kmeny stromů. U hodonínské zoo vzniká 3D bludiště

Zatím to někomu může připomínat velká hnízda. Nestaví je tam ptáci, ale pracovníci tvořící prostor pro zážitky. Na stromech u hodonínské zoologické zahrady nyní vzniká 3D bludiště za sedm milionů korun. V jihomoravském příhraničí jde o unikát. „Očekáváme příchod hlavně rodin s dětmi. Zkusit to může každý od tří let,“ oznámil spolumajitel Petr Ševčík.

Český rodák Tadeáš Haenke projel kus světa. V Bolívii ho otrávila služka

Jako první český rodák se dostal do Austrálie, objevil největší druh leknínu a pokusil se vystoupat na nejvyšší horu světa. Přesto není jméno tohoto světoběžníka příliš známé. Botanik, lékař, objevitel, etnograf, kartograf, chemik, vzduchoplavec i revolucionář. Tadeáš Xaverius Peregrinus Haenke si v mnohém nezadal s Járou Cimrmanem.

Hledá se hlídání. Na náhradní babičky čekají rodiny v Brně v pořadníku

/ANKETA/ Ludmilu Pilátovou z Vážan na Vyškovsku oslovuje babi osm dětí. Dvě z nich jsou její vnoučata. O dalších šest dětí se starala, nebo se stará jako náhradní babička ze služby Trojlístek brněnského Centra pro rodinu a sociální péči. Služba zprostředkovává náhradní babičky pro rodiny s malými dětmi. Zájem je velký, v pořadníku na ně čekají desítky rodin.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT