Výstava, která bude putovat po hornických městech v Ústeckém kraji, bude v Domě porcelánu s modrou krví v Dubí přístupná do 25. listopadu.

Na panelech jsou informace k jednotlivým lokalitám v češtině a němčině. K výstavě patří i tablet s aplikací o všech hornických městech na obou stranách pohoří a časová osa. O zápis Hornické kulturní krajiny Krušnohoří/Erzgebirge se snaží samosprávy na české a německé straně hor.

Společná žádost byla podána po více než patnácti letech příprav v lednu roku 2014.

„Pevně věříme, že by rozhodnutí o zápisu mohlo padnout v příštím roce," řekl Miroslav Lelek ze společnost FORNICA graphics, která je tvůrcem výstavy a vydavatelem dvoudílné publikace Horní města Krušných hor.

Z Ústeckého kraje mezi města spjatá s důlní činností patří například Hora Svaté Kateřiny, Krupka, Cínovec či Výsluní.

Z Karlovarského kraje se představuje Boží Dar, Jáchymov, Ostrov.

„Kromě výstavy propagují region také obě vydané publikace, z nichž jedna je věnována hornickým památkám v Ústeckém a druhá těm v Karlovarském kraji. Zájem je také o vznik obdobného díla, které by zahrnovalo města v Sasku," uvedl Lelek.

Města v Krušnohoří věří, že by zápis na seznam znamenal zviditelnění regionu v pohraničí.

V Ústeckém kraji o zápis do UNESCO usiluje také Žatec, centrum světového dědictví nyní posuzuje správnost návrhu nominace. Žatec se chce na seznam dostat se svými historickými chmelařskými a pivovarnickými lokalitami, celkem jde o 89 budov.