Tetřívek lesní se pomalu navrací do lesů na severu Čech. Lesy České republiky cíleně vytvářejí biotopy s podmínkami pro zachování a rozvoj jeho populací. Jeden takový je i kousek od Litvínova v Dlouhé Louce.

Projekt na podpoření tetřívka se rozjel již v roce 2012 a pokračoval až do loňského roku. Lesníci pro tetřívky vytvořili na deseti hektarech lesa planiny, kde se hospodaří odlišně a jsou proto vhodné jako nová tokaniště. Novou lokalitu lesníci vytipovali na základě znalostí o historických tokaništích. Projekt podpořený Ministerstvem životního prostředí přišel na milion korun. Její roční údržba stojí 100 tisíc korun. Na místě byly vytěženy smrkové porosty, srovnal se terén a vysázely se brusnicové keře, olše a břízy v keříčkové formě. Ty slouží tetřívkovi jako úkryt, jejich jehnědy zase jako potrava. „Pro tetřívka je nejdůležitější vhodný biotop, daří se mu na volných prostranstvích. Důležitá je dostatečná potravní nabídka," řekl litvínovský lesní správce Pavel Rus.

Stavy tetřívků začaly klesat právě kvůli změně prostředí, kdy se zničený les z minulého století postupně obnovoval a holá místa postupně mizela. „Nežádoucím způsobem působili i predátoři, kteří je hubili. Patří mezi ně třeba lišky, jezevci či černá zvěř. V posledních letech negativně působí i velmi početné stavy krkavce velkého,"uvedl dále Pavel Rus. Tetřívkům neprospívá ani velký turistický ruch, v blízkosti tokanišť se totiž nachází oblíbené turistické trasy. Tetřívci se na nové ploše, která se nachází v revíru vřesoviště, zabydleli a jejich stavy se začínají opět pomalu zvyšovat. „Při jarním sčítání jsme napočítali kolem 220 tokajících tetřívků, jedná se o mírné zlepšení. V tomto trendu chceme určitě pokračovat," informoval Pavel Rus.

Již od příštího roku by tedy měl odstartovat druhý navazující projekt. „Měl by být realizovaný na 30 hektarech v Krušných horách. Tentokrát by stál osm milionů korun. Probíhat by měl v letech 2017 až 2020," zmínil výrobně technický Lesů ČR Václav Lidický.

Čím se liší tetřev a tetřívek

Tetřev
• rozměrově větší
• spíše plachý
• upřednostňuje lesní ekosystém
• při toku raději osamocený

Tetřívek
• rozměrově menší
• hlučný, dává o sobě vědět
• upřednostňuje volné plochy
• společná místa toku