Česká inspekce životního prostředí dala společnosti Stojkastav, která provozuje výkupnu surovin v Libčevsi na Lounsku, pokutu ve výši 700 tisíc korun. Od zloděje kovů vykoupila větší množství pohřebních uren.

Výkupna tím porušila zákon o odpadech. „A to tím, že vykoupila odpady, které mají povahu pietního nebo bohoslužebného předmětu," sdělila Simona Cigánková, tisková mluvčí inspekce. „Porušení tohoto ustanovení zákona o odpadech se společnost Stojkastav, jakožto provozovatel zařízení ke sběru a výkupu odpadů, dopustila tím, že v období od 18. února do 12. dubna letošního roku vykoupila celkem 380 kilogramů měděných hřbitovních uren. Podle Policie ČR, která inspekci o případu vyrozuměla, byla celková škoda vyčíslena na 235 tisíc korun. Poškozeno bylo 113 osob," uvedla mluvčí.

Motivace ke krádežím

Přestože ohrožení životního prostředí bylo v tomto případě minimální, inspektoři inspekce přihlíželi k tomu, že jednání společnosti Stojkastav mělo vysokou společenskou nebezpečnost. „Tím, že společnost urny vykupovala a poskytovala za ně finanční hotovost, motivovala k opakovaným krádežím uren. Závažnost selhání provozovatele dokládá i skutečnost, že prodávající všechny odcizené urny předal právě společnosti Stojkastav, protože minimálně v jednom zařízení ke sběru a výkupu odpadů na Litoměřicku prokazatelně odmítli urny vykoupit," vysvětlila Simona Cigánková.

Rozhodnutí o pokutě pro firmu Stojkastav je konečné. Firma se sice odvolala, inspekce ale odvolání zamítla. „Právní moci rozhodnutí nabylo v listopadu," dodala Cigánková. Firma se ještě chce bránit u soudu, pokutu ale zaplatit musí.

Pracovníci prý urny nepoznali

Zničené urny, které policie našla ve výkupně kovů v Libčevsi na Lounsku.Jednatel společnosti Stojkastav Ivan Popovyč podle ČTK řekl, že jeho zaměstnanci nevěděli, že vykupují urny. „Vykoupili jsme měď, sešlapané kusy mědi. Nepoznali jsme z toho, že jde o urny. Jinak bychom je samozřejmě nevykoupili," řekl.

Pokutu považuje za likvidační. „Požádal jsem o splátkový kalendář, mělo by se to vyřešit během tohoto týdne. Chci se ale obrátit na soud, protože si myslím, že pokuta je příliš vysoká," doplnil Popovyč.

Urny ze hřbitovů na Litoměřicku kradl sedmkrát trestaný 24letý recidivista z Lovosicka David Skokan. Od poloviny února do poloviny dubna letošního roku vykradl 156 hrobů a kolumbárií a do sběrny odnesl na čtyři sta obalů na urny. Nejdřív je rozřezával, a když viděl, že přinesené kovy nikdo nezkoumá, tak je jen sešlapal. Za 380 kilogramů mědi dostal 39 tisíc korun, většinu peněz utratil za drogy. Pracovníka sběrny v Libčevsi, který urny od zloděje vykoupil, nedávno soud zbavil obžaloby z podílnictví.