Krmení pro psy a kočky za čtyřicet tisíc korun, výtěžek 15. ročníku benefičního hudebního festivalu Útulek fest 2016, předali pořadatelé akce třem zařízením pro opuštěná zvířata v kraji.

„Rádi jsme podpořili Centrum pro zvířata v nouzi při Zoo Ústí, soukromý útulek Psí domov v Řepnici na Litoměřicku a Sdružení na ochranu opuštěných zvířat Fousek na Teplicku," řekl Deníku Emilio Dvořák, pořadatel akce. Hostil ji hrad Střekov v květnu 2016, podle střekovského kastelána Pavla Kučaby se sem už v květnu 2017 festival vrátí.

„Na 613 kg krmení je kvalitní, naši psi za něj budou vděční. Vystačí asi na čtyři měsíce," soudila Blanka Kulhánková, ošetřovatelka psů z ústeckého centra na Severní Terase v sousedství Masarykovy nemocnice. Nyní má padesát dva psů a padesát devět koček.

„Psi jsou většinou kříženci. Mladí jdou do adopce rychle, starší tu bývají déle. Někteří mají majitele, to jsou specifické případy. Vlastník je třeba v nemocnici a nemůže se o psa starat. Přiveze nám ho městská policie a po návratu domů si majitel psa bere. Je to spíš výjimečné, rozhodně nefungujeme jako psí hotel," řekla ošetřovatelka. „I běžný občan může psa do útulku přivést," dodala.

„Festival Útulek fest 2016 se povedl," řekl Jiří „Póža" Poživil z pořádajícího zapsaného spolku Útulek fest.

Podle čeho organizátoři vybírali, který útulek podpoří? „Pro ten ústecký před patnácti lety akce vznikla, v roce 2006 k němu přibyla Řepnice. Ta se rozhodla, že je-li výtěžek slušný, pomůže útulku pro kočky na Teplicku," doplnil Dvořák, šéf zmíněného spolku.

„Letos je granulí tolik díky ústecké veterinární ordinaci Tůma a Král, díky lékaři Jiřímu Královi. Zařídil nám lepší ceny, za 16 tisíc korun výtěžku pro ústecký útulek jsme v Ústí předali krmivo za zhruba 20 tisíc korun. Je to přes 613 kilo," dodal Emilio Dvořák.