Důvodem jsou názorové spory v otázce řešení vleklé politické krize ve vedení města. Část zastupitelů, v čele s lídrem Martinem Matou, proto roztříštěný klub opouští. A to jen po necelých dvou měsících od jeho založení.

NEMÁ SMYSL SE DÁL TRÁPIT

„Osobně mne rozchod skutečně mrzí a vyčítám si, že jsem to jako předseda klubu nedokázal udržet. Všichni jsme si bez rozdílu prošli těžkými chvílemi a nemělo smysl se dál trápit," reagoval Mata, podle kterého se shoda ve věci politické krize hledá velmi těžce.

„Nikdo to moc napříč politickým spektrem ve skutečnosti řešit nechce, blíží se krajské volby," řekl Mata. Z klubu odešli vedle Maty také zastupitelé Štěpař, Krejčí, Pěkný, Mach a již dříve i Josef Zikmund.

„Jsem součástí skupiny šesti lidí a odejít jsme se rozhodli všichni společně. Nejdeme odteď ale každý svou cestou, jsme pořád skupina," reagoval Václav Pěkný.

Jablkem sváru bylo v klubu Vaše Ústí dovolení stávající rady města, na které měli odcházející členové odlišný názor. „Odvolávat radní jsme přímo nechtěli, vyzvali jsme jen současné radní, ať dva z nich rezignují sami. To se nestalo. Neshoda v klubu pak byla v konkrétních jménech a případné podpoře," upřesnil Mata.

PŘIPRAVILI DALŠÍ EXPERIMENT 

Kandidátka na předsedkyni hnutí Vaše Ústí a starostka Neštěmic Yveta Tomková jednoznačně odmítá odvolání celého vedení města, jak podle ní plánovali či plánují někteří zastupitelé a uskupení.

„Odchod celého vedení by vedl jen k další destabilizaci města a chaosu na úřadě. Věříme, že se neúplnou radu podaří v dohledné době dovolit," doplňuje Tomková s tím, že Vaše Ústí zůstává i nadále konstruktivní opozicí. „Nechceme pouze kritizovat a bořit, ale navrhovat vlastní řešení," vysvětlila starostka Severní Terasy Renata Zrníková.

S pokusy o vyléčení politické krize budou zastupitelé experimentovat už ve čtvrtek. „Na čtvrtečním předjednání zastupitelů navrhneme dovolení rady města nejlépe pěti členy, tak aby mohlo město fungovat dále s potřebnou důvěrou. Důvodem této varianty bez odvolání je nenalezení potřebné většiny pro zásadní personální změnu v radě města. Uvidíme, co přinesou další jednání," informoval Mata.