Podle původních informací, které se objevily v médiích, mělo dojít k brutálnímu napadení jednoho z vychovatelů ocelovou tyčí. To ale policie vyvrátila.

„Věc je kvalifikována jako příprava trestného činu loupeže. Na pachatele byla 9. dubna uvalena vazba," uvedla krajská policejní mluvčí Veronika Hyšplerová. Případ totiž mají na stole policisté 
z krajské kriminálky.

Podle našich informací s celým případem v Boleticích nemá nic společného čtrnáctiletý chovanec, který byl do Boletic převezen před několika týdny po té, kdy v Králíkách na Orlickoústecku vrazil vychovateli do krku šroubovák. Spolu s dalším mladíkem následně zkopal vychovatelku, která útok viděla.

Pokus o útěk a napadení v Boleticích měl navíc dohru. Zadržený mladík se totiž pokusil po zadržení 
v cele sebepoškodit. Následně byl převezen do děčínské nemocnice na ošetření. Závažnější zranění si ale nezpůsobil.

Na celý případ bylo uvaleno ze strany resortu ministerstva školství, který je zřizovatelem boletického výchovného ústavu, přísné informační embargo. To svědčí o tom, že se jedná o velmi vážnou situaci. V jiných podobných případech jsou totiž vedení výchovných ústavů výrazně sdílnější.

„Bohužel vám k tomu nemohu nic říct, musíte se obrátit na tiskový odbor ministerstva školství," řekl pouze ředitel ústavu Pavel Bártík.

Do Boletic ještě během čtvrtka, tedy krátce poté, co se nepravdivé informace o brutálním útoku na vychovatele objevily v médiích, vyrazili lidé z ministerstva školství, pod které ústav spadá. A to i přesto, že mělo ministerstvo již potvrzené, že k útoku nedošlo.

Výprava z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy měla zjistit, jaký je skutečný stav věcí.

„Jsem samozřejmě rád, že
k napadení nedošlo. Nicméně není na co čekat. Pevně věřím, že mí kolegové – politici jsou si vážnosti situace vědomi 
a podpoří mé návrhy směrem k vyšší právní ochraně učitelů a dalších pedagogických pracovníků. Je ale samozřejmě nutné posílit i prevenci," říká ministr školství Marcel Chládek.

Ministerstvo plánuje v nejbližší době jednání, která by se měla problematikou výchovných ústavů zabývat. Začátkem příštího týdne ministr vyrazí do ústavu v Králíkách ve východních Čechách.

Ve čtvrtek se pak uskuteční setkání se zástupci všech výchovných ústavů z České republiky.

„Ministr Marcel Chládek jim představí návrhy legislativních změn, které povedou 
k vyšší právní ochraně pedagogických pracovníků. Při jejich vytváření se legislativci 
z ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy inspirují 
i v zahraničí," dodala mluvčí ministerstva Klára Bílá.

Do boletického ústavu se již dlouhé roky sjíždějí ti nejtěžší dětští zločinci. Ti kvůli svému věku nemohou jít do vězení
a tak putují do výchovného ústavu, který má pro podobné chovance speciální oddělení.

Jedním z nejznámějších klientů ústavu v Boleticích byl v poslední době Nikolas Bady. Ten je „slavný" tím, že v Krupce spolu se starším spolupachatelem oba brutálně zbili, znásilnili a okradli dvanáctiletého chlapce Patrika. Romští násilníci ve věku čtrnáct 
a šestnáct let se útoku s rasovým podtextem dopustili 
v dubnu 2010.

Bady skončil ve výchovném ústavu v Chrastavě na Liberecku. Jako nezvladatelný byl následně přemístěn do speciálního ústavu v Boleticích na okraji Děčína, odkud ale často utíkal.