Asi málokdo by se přišel zahřát, pobavit se a ochutnat vybrané pochoutky do kostelního sklepení. I přesto bylo v tomto netradičním prostředí připraveno nepřeberné množství lahodných vín a sýrů. „Oproti těm venkovním mrazům tu je opravdu příjemně. Což je samozřejmě i vínem," usmívá se Ludmila Součková. Za několik žetonků v hodnotě 5 Kč tu mohl každý ochutnat i tak vyzrálá vína, jako je Rulandské modré z roku 1999. „Začal jsem mladšími ročníky a postupně dojdu k těm starším. Výběr je opravdu velký," popisuje Luděk Tyšer, který přijel až z Prahy. „Mezi Mostečany jsou velice oblíbená mladá vína, jako je Divoch bílý nebo Svatá Anna," říká vinař Ivan Váňa. Nejmladším vínem, které mohli zájemci ochutnat dokonce zdarma, bylo Svatomartinské. Hrozny byly sklizeny v září 2012. A s cenou 95 Kč za lahev se řadí k vínům levnějším. Naopak nejdražší lahev za 1200 Kč obsahuje Ryzlink rýnský z panenské sklizně na Hněvíně z roku 2006. „Z této první sklizně jsme vyrobili 283 lahví a pro sběratele jich ještě 36 archivujeme," dodává Váňa. U ledového vína se cena za malou lahev vyšplhá až na 390 Kč, protože výsledek při výrobě je nejistý. „I když se musí hrozny sklidit až po prvních mrazech a hrozí jejich poškození ptáky, je výsledek krásný," vysvětluje Váňa.

Ve sklepení se prodávaly i sýry dovezené přímo z Francie. „Nejdříve ochutnám sýr a pak jdu k vedlejšímu stolu s vínem. Vše se výborně doplňuje. Nejlepší je podle mě ten kozí sýr," pochvaluje si Ludmila Součková. Na stole to hrálo všemi barvami, mezi klasickými odstíny žluté zářila i zelená nebo červená.

Za 100 gramů nejdražšího a zároveň nejslanějšího sýra zaplatili zájemci 69 Kč. „Obsahuje krystalky soli a zrál dlouhých 18 měsíců," vysvětluje prodavačka Monika Spoustová. Nechyběly ani české uzeniny.

Markéta Prosová