Surovin má firma dostatečné zásoby, čerstvá zelenina se sem vozí přímo z nedalekých polí. Podnik ale postihlo embargo, které před časem vyhlásila ruská vláda i na dovoz některých potravinářských komodit. Do Ruska měl sjednaný kontrakt na sušenou petrželovou nať.

„Vyvézt se jí mělo pět kamionů. Nám se podařilo vypravit pouze dva těsně před nabytím platnosti embarga. Problém jsme okamžitě řešili a nakonec se nám zbytek zeleniny podařilo prodat v Německu. Ruská strana je pro nás významným odběratelem a nechceme ho ztratit. Máme pro něj stále připravenou zásobu speciální směsi, ve které převládají velice aromatické drobné stonky petržele. Bohužel nám odpadly i jiné připravované komodity na bázi sušené kořenové zeleniny," vysvětluje obchodní manažer Severofruktu Václav Perger.

Druhým problémem pro travčického zpracovatele mohla být jablka, jejichž dovoz z Polska za dumpingové ceny byl v Česku dlouho dopředu avizován. V obchodech se objevila, ale jak se zdá, k rapidnímu poklesu cen nepřispěla.

„Přetlak jablek v Polsku se měl podle spekulací odrazit i na dovozu ke zpracování, ale není tomu tak. Poláci se víc spoléhají na vyrovnání ztrát od Evropské unie, ani jim se sběr padaných jablek na moštování nevyplatí. My odebíráme jablka výhradně od českých sadařů. Není to každý rok stejné množství, protože u nás se nesjednávají dodávky dopředu. Někdy máme s nákupem dost starostí. V Německu nebo Holandsku je praxe jiná, tam se uzavírají smlouvy na tři až pět let dopředu za fixní cenu, která platí, ať se ovoce urodí nebo ne," dodává Václav Perger.

Severofrukt má letos ve svém výrobním programu několik novinek. Jednou z nich je sušení jablek bez použití síření. Firma tak reaguje na požadavek řetězců, které se začaly v rámci prodeje zdravé výživy orientovat na nesířené sušené suroviny. Síření se používá k zajištění bělosti produktu.

Z letošní sklizně zpracuje Severofrukt ze zhruba dvou tisíc tun jablek dvě stě tun sušených. Podnik minulý týden dokončil na jedné lince sušení červené řepy, na druhé technického konopí. Po těchto plodinách se plynule přejde na zpracování špenátu.

Další novinkou ve zpracování zeleniny je zavedení loupárny cibule. Firma reagovala na požadavek trhu v dodávkách odpovídajících době spotřeby. Zákazníci si nyní mohou vybírat objednávky cibule hned v několika druzích balení včetně vakuované či marinované. Měsíčně jí odeberou na sto tun.