Na vrchol Sněžky vyrazil včera ráno. „Už teď se těším, až si to budu štrádovat dolů, nohy bolí jako čert," přiznával při cestě na nejvyšší bod České republiky. Nahoře si užil krásného výhledu a pak se vydal zase dolů. Jeho cílem byla totiž vesnička Strážné, která je od vrcholu Sněžky vzdálená asi deset kilometrů. „Začínám trošku více poznávat pravou tíhu batohu, ale to nás nemůže zastavit," popisuje první den své výpravy s desetikilovým batohem na zádech. „Šlapu dál a moc vám děkuji za vaši podporu."

Pěší cesta od Sněžky do Jirkova je další aktivitou, jež v rámci projektu Jirkov handicapovaným pomáhá Milan Dzuriak plnit sny zdravotně postiženým dětem. Předcházela mu charitativní akce Cesta proti bolesti, která proběhla počátkem července v centru Jirkova. Loni mladý sportovec objel na kole Českou republiku.

Naplánovaná desetidenní trasa je dlouhá 225 kilometrů a povede z Pece pod Sněžkou do Libštátu, Sobotky, Mladé Boleslavi, přes Mělník, Říp a Milešovku do Bíliny, odkud vyrazí ve středu 24. srpna na závěrečnou etapu do Jirkova.

Během svého pochodu bude Dzuriak rozdávat letáky a propagovat sbírku Jirkov handicapovaným, jejíž výtěžek je zaměřen adresně na pořízení elektrického vozíku pro nepohyblivého Standu Hrzinu.

Cestu ze Sněžky do Jirkova bere neúnavný propagátor jirkovské charity jako průpravu na mnohem delší a náročnější cestu příští rok se chystá vyrazit na trasu dlouhou přibližně 750 kilometrů. Hodlá svými kroky pomyslně spojit s Jirkovem slovinské město Šentjur, samozřejmě rovněž v rámci propagace projektu Jirkov handicapovaným.

Příchod Milana Dzuriaka do cíle na jirkovské náměstí Dr. E. Beneše je očekáván ve středu 24. srpna.

Autoři: Josef Dušek, Luboš Mizun