„Určitě se nám nestává, že bychom kočky se střelným poraněním ošetřovali často. O tom, co se teď v ulici Alfonse Muchy děje, víme, ale v poslední době jsme žádný takový případ neřešili," uvedla pracovnice veterinární kliniky LIVE v Litoměřicích.

Totéž potvrdila i veterinární lékařka Zuzana Herinková z Úštěka: „Takové zranění jsem ošetřovala před pár lety, rozhodně to není běžný problém. Většinou to kočky přežijí, ale samozřejmě záleží na konkrétním případu."

Často se ale stává, že u kočky nelze střelné poranění prokázat, protože pořízení rentgenového snímku je nákladné a majitelé zvířete se raději spokojí jen s léčbou antibiotiky. V kočičích útulcích se ale rozhodně nejedná o ojedinělé případy.

„S postřelenými kočkami se setkávám docela často. U některých se stane, že řešíme jiný zdravotní problém a na rentgenu se ukáže brok. Zda kočka střelbu přežije, hodně záleží na tom, kam ji střelec trefil. Zejména u koček ze sídliště ale takové zranění není výjimkou," sdělila Milana Petrásková z Kočičího domova Sluníčko.

ZRANĚNÝ KOCOUR  z litoměřické ulice Alfonse Muchy. Totožně postřelených koček je tu několik. Zdroj: Deník/Karel Pech

KOČKA JIŽ NENÍ VĚC
Do roku 2013 byla domácí zvířata v zákoně označována za věc, jejich týrání tak bylo řešeno neadekvátně. Novela zákona, která vešla v platnost 1.1.2014, ale tento problém upravuje. Ten, kdo cizí kočku nyní zraní, bude již povinen zaplatit léčebné výlohy. Zákoník pamatuje také na případy úmyslného zabití zvířete. Vše se ale musí nahlásit na policii, což většina lidí nedělá.

„V poslední době jsme na obvodě nezaznamenali hlášení o žádné střelbě. Pokud by ale nahlášena byla, policie by se tím určitě zabývala, protože střelba na sídlišti je závažný čin. Jaký trest pachateli hrozí, nelze dopředu říct, protože jeho určení ovlivňuje řada faktorů," vysvětlila tisková mluvčí Policie České republiky Pavla Kofrová.

STŘELBA NENÍ NOVINKOU
Podle reakcí, které se objevily pod naším webovým článkem se nejedná o nový problém. „I u nás na Podviní někdo střílí do kočiček, soused i my jsme měli postřelené kocoury," napsala čtenářka Jiřina Železná. „V Liběšicích je to to samé, případ odložen," dodala další čtenářka. Výjimkou nejsou ani Nové Dvory. „Patrně se do Litoměřic odstěhoval někdo z Nových Dvorů, když jsme měli psa, tak jsme takhle pravidelně navštěvovali veterináře," doplnila ještě Olga Kekulová.

JAK POSTUPOVAT
Podle zákona je ublížení na zdraví zvířete či jeho usmrcení hodnoceno jako trestný čin. V případě střelného zranění je tedy potřeba neprodleně zajistit zvířeti ošetření u veterinárního lékaře a účet od něj uschovat. Následně celý případ ohlásit Policii České republiky. Náhrada výdajů na léčbu zvířete by měla být minimálním trestem.