Letos v únoru objevili archeologové v Egyptě jižně od Káhiry síť svislých šachet, která vedla k tunelům a hrobkám obsahujícím 40 mumií z doby Ptolemaiovců, dynastie makedonského původu, která vládla v Egyptě v letech 323 až 30 před naším letopočtem. Stav mumií i jejich uložení vedl vědce k přesvědčení, že jde o příslušníky tehdejší elity.

Poté, co archeologové prozkoumali jednotlivé hrobky, kde našli sochy, amulety, kanopy (nádoby, které ve starověkém Egyptě sloužily k uložení vnitřních orgánů vyjímaných z těla zemřelého při mumifikaci) a další mumie, doplazili se i do komory, v níž se nacházel velmi složitě a zdobně vyřezávaný sarkofág.

Pohled do poničené kaple Chuyho hrobky s jedinečným obětním stolem
Úspěch českých egyptologů. Objevili přes čtyři tisíce let starou hrobku

Otevřít jej vyžadovalo sílu několika mužů, ale jejich snaha byla nakonec korunována úspěchem: uvnitř se nacházela nepoškozená a nedotknutá mumie zabalená v plátně, kterou obklopovala bohatá pohřební výbava, včetně zlata. 

"Nemůžu tomu uvěřit, je to neuvěřitelné," zvolal podle agentury AFP Zavi Havass, egyptský archeolog a bývalý generální tajemník Nejvyšší rady pro památky Egypta (z této funkce odstoupil po politických změnách v Egyptě v roce 2011, pozn. red.). Havass spolupracuje na výzkumu s Američanem Joshem Gatesem, který je také průvodcem dokumentu na Discovery.

Zdroj: Youtube

Podle Gatese jde o mumii velekněze Thótha, uctívaného ve starověkém Egyptě coby boha moudrosti a magie a zobrazovaného v podobě muže s hlavou ibise nebo v podobě paviána. Mumie by měla pocházet z doby 26. dynastie - poslední rodilé dynastie, která vládla v Egyptě až do roku 525 před naším letopočtem.

"Ke konci starověkého Egypta v něm opravdu vládla moc velekněží a teď to můžete vidět… připadáte si téměř jako na královském pohřbu," řekl Gates.

Zájem o Egypt oživila výstava

Globální zájem o egyptskou archeologii znovu oživila mezinárodní výstava "Jednou za generaci" věnovaná faraónovi Tutanchámovi, která začal minulý měsíc v Paříži a bude putovat po světě.

Pro Káhiru představují archeologické výzkumy a objevy důležitý nástroj ve snaze oživit egyptský turistický průmysl, který těžce zasáhla vlna násilí rozpoutaná po povstání proti Husnímu Mubarakovi během takzvaného arabského jara v roce 2011. Právě proto egyptská vláda svolila pravděpodobně i k přímému přenosu při otevírání sarkofágu.

U některých vědců to však vyvolává otázky, nakolik je takový způsob etický a kam jdou peníze, které vláda takto získá.

"Nakonec se z toho stala mediální show, ale připouštím, že to by to mohlo lidi dovést k zájmu o historii a že jde o dobrou propagační příležitost pro cestovní ruch. Pokud ale televizní kanál platí ministerstvu za zveřejňování archeologických objevů v přímém přenosu, kde ty peníze končí? Jdou do státního rozpočtu, nebo jinam? Potřebovali bychom trasnparentnější přehled, kam směřují," uvedl pro AFP egyptský archeolog, který se nepřál být jmenován.

Objev ztraceného města v Kunaře, archeologickém nalezišti na území Kurdistánu v dnešním Iráku
Nečekaný objev v Iráku. Archeologové narazili na ztracené město