Cambroraster falcatus obýval světový oceán v době kambria, a to přibližně před 508 miliony let. Dorůstal sice pouze do velikosti přibližně 30 centimetrů, to mu ale nebránilo v tom, aby se stal úspěšným predátorem. Ostatně, nechyběly mu k tomu nezbytné předpoklady – ostré „zuby“ a pevný krunýř, který mu poskytoval ochranu před většími živočichy.

Desetiletý Číňan objevil hnízdo s fosilními dinosauřími vejci. Jeho stáří přesahuje 65 milionů let
Čínský školák objevil dinosauří vejce. Hledal kámen na rozbití ořechu

„Vlastně vypadal trochu směšně. Sice měl obrovskou hlavu i krunýř, ale jeho plovací ploutvičky byly maličké. Zdálo by se, že se jedná o naprosto dysfunkční anatomii, ale ve skutečnosti se ve vodě dokázal pohybovat velmi efektivně,“ citoval server Live Science Jeana-Bernarda Carona z Královského ontarijského muzea, který pravěkého tvora popsal ve studii publikované ve vědeckém časopisu Proceedings of the Royal Society B

Příbuzný pavouků či hmyzu

S fosiliemi tohoto živočicha se vědci poprvé setkali v roce 2012, a to na slavném kanadském nalezišti Burgesské břidlice, které se nachází ve Skalistých horách. To je již z dřívějška známé jako naleziště dobře zachovaných zkamenělin z období kambria (přibližně před 542 až 488 miliony let). Až do roku 2018 však zůstávaly fosílie neznámého tvora nekompletní.

Zdroj: Proceedings of the Royal Society B

Stovky milionů let starý predátor následně dostal jméno cambroraster falcatus. Zatímco cambroraster odkazuje k období kambria a latinskému „rastrum“ (do češtiny lze přeložit jako „hřeben“ nebo „hrábě“), „falcatus“ odkazuje na legendární vesmírnou loď Millenium Falcon z kultovní sci-fi ságy Star Wars, upozornil server Live Science.

Želvuška je zhruba milimetr velký bezobratlý živočich, který vědce nepřestává překvapovat. Třeba třpytícím se bříškem
Objev, který zaskočil i okouzlil vědce: bizarní želvuška ukázala něco nečekaného

Vědci se domnívají, že dávno vyhynulý živočich patřil k řádu primitivních členovců radiodonta, což z něj činí vzdáleného příbuzného dnešních pavouků, korýšů či hmyzu. „Nešlo o samotářského predátora, naopak – tito tvorové žili ve velkých skupinách,“ upozornil Caron. „Působivá byla i jeho velikost. Většina živočichů žijících v době kambria nebyla větší než lidský prst,“ doplnil Joe Moysiuk, který rovněž působí v Královském ontarijském muzeu.

Zdroj: Youtube

Fascinující hádanka

Ačkoli to některé možná překvapí, cambroraster falcatus byl příbuzným jednoho z prvních skutečně velkých dravců této planety, až devadesát centimetrů dlouhého anomalocarise. Tento krevetám podobný masožravec byl „nejlepším mořským predátorem své doby“, zdá se však, že si oba živočichové vzájemně nekonkurovali, neboť vyhledávali radikálně odlišnou kořist.

Žralok šedý
Vědcům se podařilo natočit záhadného žraloka šedého. Získali unikátní záběry

Podle vědců hledal cambroraster falcatus potravu na oceánském dně, k čemuž mu pomáhaly jeho „zuby“, které do značné míry suplovaly jakési síto. Jisti si ovšem stále nejsou. „Cambroraster falcatus je stále v mnoha ohledech fascinující hádankou,“ upozornil paleobiolog Jakob Vinther z Bristolské univerzity. Přesto před svými kolegy z Královského ontarijského muzea smekl pomyslný klobouk. „Je to nádherná fosílie a domnívám se, že odvedli kus skvělé práce,“ uzavřel.

Millenium Falcon (nebo též Tisíciletý Sokol) je legendární vesmírná loď pašeráka a později i republikového hrdiny Hana Sola z kultovní sci-fi ságy Star Wars. Navzdory jejímu nevábnému vzhledu se jedná o jedno z nejrychlejších plavidel v galaxii. Právě po této lodi pak americký milionář a vizionář Elon Musk pojmenoval řadu raket Falcon.