Žádného alkoholu jste se ani nedotkli, ale přesto jste úplně opilí. A co je nejhorší - to, že jste nepili, vám nikdo nevěří. Tak vypadají příznaky vzácné diagnózy, jejíž pojmenování zní jako ze sbírky anekdot: pivovarnický syndrom. Žádná zábava to ale není. Spíš vážná zdravotní porucha, jež má potenciál vás zničit nejen zdravotně, ale i společensky.

Ale já jsem nepil!

Takový případ popsali v nedávné studii američtí lékaři - šlo o šestačtyřicetiletého, dříve zdravého muže, který pil alkohol jen příležitostně. Jeho problémy začaly v roce 2011, kdy dobral antibiotika, která měl předepsána kvůli zraněnému a zhnisanému palci. Týden po ukončení antibiotické kúry lékařům oznámil, že zažívá stavy, jaké do té doby nepoznal: deprese, výpadky paměti, agresivní chování i pocity rozostřeného vnímání.

Dostal se do péče psychiatra, jenž mu naordinoval antidepresiva. Skutečná povaha pacientovy nemoci se však projevila teprve poté, co ho jednoho rána zadržela silniční policie, protože řídil auto zjevně pod vlivem alkoholu. Trval ale na tom, že nic nepil. Protože odmítl dechovou zkoušku na místě, byl převezen do nemocnice, kde mu našli v krvi dvě promile alkoholu. Takové množství odpovídá zhruba deseti vypitým půllitrovým pivům a stačí na to, aby se člověk přestával orientovat, nebyl schopen udržet rovnováhu a mluvil nezřetelně. 

"Ačkoli opakovaně popíral, že by pil alkohol, nemocniční personál i policie mu odmítly věřit," uvedli ve studii vědci z Richmond University Medical Center, kteří se tímto případem zabývali.

Kvasinky mu udělaly ze střev pivovar

Muž proto po propuštění z nemocnice vyhledal léčbu na specializované klinice v Ohiu, kde se podrobil celé řadě testů. Při nich vypadala většina hodnot normálně, jen vzorek jeho stolice vykazoval přítomnost tzv. kvasinky pivní (Saccharomyces cerevisiae), což je druh svrchní pivovarské kvasinky, používané pro výrobu piva typů "ale", "porter" a "stout". Tato kvasinka pomáhá zkvasit uhlohydráty a sacharidy, a přeměnit je tak na alkohol.

U muže se tato kvasinka vyskytla v jeho střevní mikroflóře a fungovala jako jeho vlastní nitrotělný "pivovar". Příjem běžné potravy obsahující například obiloviny tak u něj vedl ke stavu opilosti se všemi příznaky - nejvážnějším incidentem bylo, když v tomto stavu upadl a rozbil si hlavu s následným nitrolebečným krvácením. Během hospitalizace stoupla v jeho krvi hladina alkoholu až na čtyři promile, tedy na dvojnásobek množství, než jaké měl při svém zadržení. Zdravotnický personál ale ani poté neuvěřil, že nejde o důsledek nadměrného pití - byť to muž vytrvale popíral.

„Po celá léta mu nikdo nevěřil. Policie, lékaři, zdravotní sestry a dokonce i jeho vlastní rodina mu stále opakovali, že nemluví pravdu a že musí tajně popíjet,“ popsal webu New Scientist pacientovo utrpení Fahad Malik, jeden z členů lékařského týmu Richmondské univerzity, který se muže nakonec ujal.

Šťastný konec? Snad

Důvěru pacient našel až u zmíněných odborníků z Richmondské univerzity. Ti začali léčit jeho střeva podáváním protihoubových látek a probiotik, jež měla zlepšit rovnováhu jeho střevní mikroflóry. Až na jednu recidivu nemoci, vyvolanou snědením kousku pizzy zapitého sladkou limonádou, se podle webu New Scientist podařilo plísňové výrůstky úspěšně zaléčit.

"Přibližně po půldruhém roce léčby zůstával pacient bez příznaků a mohl se vrátit ke svému dřívějšímu životnímu stylu, včetně konzumace normální stravy. Nadále jen sporadicky kontrolujeme hladinu alkoholu v dechu," vysvětlují vědci.

Pokud jde o to, jak se vůbec stalo, že se v pacientových střevech usadila pivní kvasinka, je hlavní podezřelou už zmíněná léčba zhnisaného palce v roce 2011. "Věříme, že příznaky nemoci vyvolalo u našeho pacienta vystavení antibiotikům, v jehož důsledku došlo ke změnám v jeho střevní mikroflóře. Tyto změny umožnily růst hub, v nichž se začaly množit kvasinky," vysvětlují autoři studie, podle nichž složitost tohoto vzácného onemocnění teprve rozpoznáváme.