S plány na komerční lety do vesmíru je nicméně NASA stále ještě v raných fázích uvažování. Od tohoto kroku si úřad slibuje obnovení zájmu veřejnosti a překlenutí propasti mezi NASA a soukromým sektorem. Podle Washington Post by NASA mohla prodávat sedadla v kosmických lodích, které pro ni vyvíjejí společnosti SpaceX a Boeing.

Ruská raketa Sojuz. Ilustrační foto.
První start po nezdaru. Kosmonauti na vesmírné stanici se dočkají nových zásob

„Rád bych jednoho dne viděl astronauty NASA na krabicích s cereáliemi, pevně ukotvené v americké kultuře,“ prohlásil v srpnu ředitel NASA Jim Bridenstine. Vedle jeho návrhu na rozšíření spolupráce s komerčními firmami a prodej reklamních práv na kosmické lodě, by mohla být privatizace vesmírného cestování dalším krokem, jak zvýšit povědomí veřejnosti o činnosti NASA.

Prvního turistu poslali Rusové

V každém případě však Američané již nemohou být první, kdo pošle na Mezinárodní vesmírnou stanici vesmírného turistu. Už v roce 2001 je předběhl ruský Roskosmos, když za 20 milionů dolarů (tehdy 380 milionů korun) poslal v lodi Sojuz do vesmíru amerického obchodníka Dennise Tita. O rok později ho následoval jihoafrický podnikatel Mark Shuttleworth.

Loni v prosinci pak napsal server Jalopnik o plánech na stavbu nového ruského modulu, který by mohl na ISS fungovat jako luxusní hotel. Za dvoutýdenní dovolenou by zájemci zaplatili 20 milionů dolarů.

Keplerův teleskop
Vesmírný teleskop Kepler dosloužil. Nalezl přes 2600 exoplanet