Cílem nových projektů je pochopit, jak se z Venuše stal "svět připomínající inferno", ačkoli se toto vesmírné těleso v různých ohledech podobá Zemi. NASA uvádí, že Venuše mohla být kdysi první obyvatelnou planetou Sluneční soustavy, s oceánem a klimatem podobným Zemi.

"Je ohromující, jak málo toho o Venuši víme, ale výsledky těchto misí nám v součtu odhalí příběh planety od mraků na jejím nebi, přes sopky na jejím povrchu až po úplný spodek a její samotné jádro," řekl o chystaných misích vědec NASA Tom Wagner. "Bude to, jako bychom tu planetu znovu objevili," dodal.

Snímek, který pořídilo vozítko Perseverance 31. května
Sto dní na Marsu. Vozítko Perseverance už pořídilo řadu unikátních snímků

Jeden projekt dostal název DAVINCI+. Od něj si americká vesmírná agentura slibuje poznatky o složení atmosféry a vhled do změn, kterými prošla, píše zpravodajský web Axios. Druhá mise s označením VERITAS pak bude snahou zmapovat povrch planety a zjistit, zda na Venuši dochází k pohybu tektonických desek a vulkanické aktivitě. Obě iniciativy mají rozpočty okolo 500 milionů dolarů (přes deset miliard Kč).

"Doufáme, že tyto mise prohloubí naše chápání vývoje Země a toho, proč je dnes obyvatelná, zatímco jiné planety naši Sluneční soustavy nejsou," řekl při středeční tiskové konferenci šéf NASA Bill Nelson.