„Máme štěstí, že se můžeme dívat na systém Saturnových prstenců, který se zdá být někde uprostřed své životnosti,“ napsal v prohlášení vedoucí autor příslušné studie James O'Donoghue z Goddardova střediska vesmírných letů NASA v Marylandu.

Supermasivní černá díra v nedaleké spirální galaxii NGC 1365.
Úspěch českých vědců. Popsali nový typ sférické černé díry

Prstence jsou podle expertů stahovány do Saturnu vlivem magnetického pole planety jako prašný déšť ledových částic. „Odhadujeme, že tento ‚prstencový déšť‘ během půl hodiny odčerpá ze Saturnových prstenců množství vody, jež by zaplnilo olympijský bazén,“ uvedl O'Donoghue.

Stáří prstenců

Tímto způsobem by celý systém zanikl během 300 milionů let. Nicméně sonda Cassini změřila materiál padající z prstenců na Saturnův rovník a vědcům z toho vyšlo, že by chlouba planety mohla zmizet „už“ do jednoho sta milionů let. „To je relativně krátká doba, vzhledem ke stáří Saturnu, jež přesahuje čtyři miliardy let,“ poznamenal O'Donoghue.

Vědci se už dlouho zamýšlejí nad tím, zda se Saturn zformoval s prstenci, nebo zda prstence vznikly později. Nový výzkum dává přednost druhé variantě s tím, že prstence zřejmě nebudou starší než 100 milionů let.

Čínské lunární vozítko Nefritový králík 2
Čínská sonda vypustila Nefritového králíka. Lunární vozítko vyrazilo na průzkum