Potraviny spadající do "velké osmičky" musí být podle amerických federálních zákonů o balených potravinách jasně označeny upozorněním na obalu. Sezamu, který je oblíbený zejména u pekařských výrobků, se tato povinnost dosud netýkala. To se však nejspíš v dohledné době změní. Podle nových vědeckých zjištění jsou alergie na sezam dostatečně rozšířené a běžné na to, aby jeho přítomnost v potravinách začala být označována také. A americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) už oznámil, že zvažuje jeho přidání k dosavadní osmičce. Informuje o tom server Popular Science.
Případů alergií je víc
Úřad upozornil na sezam poprvé loni v říjnu s tím, že chce shromáždit informace od lékařů a výzkumných pracovníků. V srpnu letošního roku pak vyšla v odborném časopisu Journal of American Medical Association studie mapující obecný výskyt alergií na potraviny v letech 2015 a 2016. Tento průzkum, který zahrnoval dotazování necelých 80 tisíc lidí, sice úřad přímo nezadal, nicméně jeho načasování vyšlo docela dobře, uvedl jeho autor Ruchi Gupta, ředitel aplikované vědy a šéf výzkumného programu sledujícího výskyt alergií a astmatu z Northwestern University Feinberg School of Medicine.

Guptův tým se k sesbíraným údajům vrátil a zaměřil se podrobněji na to, kolik lidí si stěžovalo na alergické reakce spojené se sezamem."V posledních sedmi nebo osmi letech jsme o alergiích na sezam slýchali stále častěji. Chtěli jsme tuto oblast prozkoumat blíž, protože o ní dosud nebyla žádná podstatná data," uvedl Gupta.
Znáte české superpotraviny?
Vědci zjistili, že takovou alergii nahlásilo celkem 479 lidí (dětí i dospělých), což představuje zhruba 0,49 procenta celkové skupiny. Ačkoli se takové číslo může zdát malé, jde o dvojnásobek proti odhadům z předchozích studií, jež přičítaly sezamové alergie přibližně 0,23 procenta. Na druhé straně jen asi polovina z těchto lidí popsala zjevné příznaky alergie, jako je kopřivka, zvracení nebo hvízdavé dýchání v důsedku stažení průdušek. Lékaři oficiálně diagnostikovali alergii na sezam u 117 účastníků výzkumu.

V Evropě už na seznamu je
Podle evropských zdravotnických statistik postihuje alergie na sezamové semínko 0,7 až 1,2 procenta populace, tedy zhruba jednoho člověka ze sta. Zasahuje přitom lidi všech věkových skupin, a může vyvolávat i těžkou alergickou reakci. Ta může skončit anafylaktickým šokem, jenž může být provázen nebezpečným dušením a poklesem krevního tlaku.

V Evropské unii proto bylo sezamové semínko zařazeno na seznam alergenů, o jejichž přítomnosti v potravině či pokrmu musí být spotřebitel podle legislativy EU informován, což platí i v České republice. V seznamu jsou sezamová semena a výrobky z nich označena číselným kódem A11.
Stejné opatření jako Evropská unie zavedla i řada dalších zemí včetně Kanady a Austrálie. Spojené státy k tomuto kroku zatím na federální úrovni nepřistoupily, ale první vlaštovka už se také objevila: guvernér státu Illinois podepsal letos v létě zákon, který vyžaduje, aby každé jídlo prodávané v tomto státě upozorňovalo na přítomnost sezamu na své etiketě.
Podle serveru Popular Science se dá předpokládat, že tím se tato praxe plíživě rozšíří i do dalších států, protože potravinové firmy jen těžko začnou vyrábět zvláštní etikety pouze pro Illionis - pravděpodobnější je, že své značení sjednotí podle tohoto státu pro celou zem.

Pro lidi z oboru není zvýšený výskyt alergie na sezam překvapením. "Pozorujeme mnohem víc alergií na sezam než dřív. Jsem opravdu ráda, že se tomu začali věnovat epidemiologové, aby se čísla, která jsme zaznamenali v klinickém měřítku, dostala na veřejnost," řekla serveru Popular Science Kari Nadeauová, ředitelka Centra pro výzkum alergií a astmatu Seana N. Parkera na Stanfordské univerzitě v Kalifornii.
S tímto názorem souhlasí i Carla Davisová, ředitelka prevenčního programu proti potravinový alergiím, určeného dětským nemocnicím v Texasu. "Pacienty alergické na sezam vídám už dlouho. Pomáhat jim vyhnout se tomuto alergenu je dost náročné, protože se objevuje i v potravinách, kde byste ho nečekali, jako jsou bonbóny a sušenky. Navíc se často skrývá pod jinými jmény. Zatímco potravinám obsahujícím mléko nebo arašídy se pacienti s alergií vyhnou díky značení docela snadno, pacient s alergií na sezam musí dlouze hledat v seznamech potravinových položek a pečlivě sledovat všechny ingredience."
USA ještě nerozhodly
FDA zatím zvažuje, k jaké politice se v otázce sezamu celonárodně přikloní. "Snad jim naše studie poskytne potřebná data pro rozhodnutí," podotýká Gupta. Výzkum by podle Nadeauové mohl upozornit na rizika sezamové alergie také zdravotnická střediska. "Lékaři by se měli při alergických reakcích častěji dotazovat na sezam a provádět v tomto směru víc zkoušek," uvedla Nadeauová.

Vyšší výskyt alergií na sezam navíc odpovídá obecně známému celkovému růstu alergií na různé potraviny. "Pozorujeme těchto alergií stále víc a hodně lidí trpí víc než jednou. Opravdu potřebujeme léčbu nebo víc druhů léčby, abychom jim mohli pomoci a této epidemii čelit," uzavírá Nadeauová.