Raketa Falcon 9 odstartovala ve 14:51 středoevropského času. Od horního stupně rakety se družice uvolnila v 16:50 středoevropského času.

SpaceX musel start rakety několikrát odložit. Nejdřív chyběly některé součástky, později panovalo špatné počasí. Satelit GPS III se tak do vesmíru dostal až na pátý pokus.

Snímek sondy InSight
Ideální písečné prostředí. Sonda InSight poslala další snímek z Marsu

Dnešní start je pro majitele společnosti SpaceX Elona Muska velkým vítězstvím, neboť se mu poprvé podařilo získat zakázku v lukrativní oblasti vojenských družic, upozornila agentura Reuters. O tu Musk usiloval několik let, až nyní se mu ale podařilo porazit konkurenty ze společností Lockheed Martin a Boeing.

Nejvýkonnější navigační družice

Satelit GPS III vyrobila společnost Lockheed. „Jedná se o první zařízení z celkem 32, které Lockheed vyrábí pro program amerického letectva s názvem GPS III,“ řekl agentuře Reuter mluvčí společnosti Lockheed Chip Eschenfelder. Další družice GPS III by měla odstartovat v polovině příštího roku.

Zdroj: Youtube

Podle odborníků se jedná o nejvýkonnější navigační družici, jež je třikrát přesnější než dosavadní navigační systémy. Zároveň je až osmkrát odolnější proti rušení. Hodnota satelitu GPS III tak dosahuje 500 milionů dolarů (více než 11 miliard korun).

SpaceX usiluje i o spolupráci s agenturou NASA. Společnost se totiž momentálně pokouší získat certifikát pro vypouštění pilotovaných letů.

Ruská raketa Sojuz. Ilustrační foto.
První start po nezdaru. Kosmonauti na vesmírné stanici se dočkají nových zásob