Jihokorejští vědci vypěstovali takzvanou hovězí rýži. Kvůli růžovému zbarvení vypadá jako cukrátka ze světa Barbie, ale podle informací agentury Reuters se má jednat o potravinu budoucnosti. Odborníci totiž tvrdí, že bude bohatým zdrojem bílkovin, a nahradí chov skotu pro produkci masa. „Je to významný krok k dosažení udržitelného, levného a ekologického zdroje jídla,“ sdělili.

Potraviny budoucnosti mohou vyrůst i ve vesmíru:

Pšenice - Ilustrační foto
Potraviny budoucnosti vyrostou ve vesmíru. Díky mutaci budou odolnější

Hybrid je pevnější a méně lepkavý než běžná rýže. Podle studie zveřejněné v odborném časopise Matter obsahuje i víc tuku. Vůně se liší podle použitého kravského zdroje. Rýže s vyšším obsahem svalové hmoty voní víc po hovězím mase a mandlích, zatímco v případě vyššího množství tuku je cítit po smetaně a kokosovém oleji. Také chuť je odlišná od klasické rýže, vědci ji přirovnali k hovězímu suši.

Odborníci odhadují, že na pultech by se mohla prodávat za cenu zhruba padesát korun za kilogram.

Revoluční potravina vznikla křížením buněk hovězího masa a rýže. Schéma vývoje a tabulka s obsahem živin:

Schéma vývoje hovězí rýže.Schéma vývoje hovězí rýže.Zdroj: se svolením Yonsei University of Soul

Vedoucí výzkumu Džin-ki Hong z univerzity Jonse v Soulu sdělil Reuters, že rýže křížená hovězím je první svého druhu. Aby jedinečný produkt mohl vzniknout, experti museli smíchat rostlinné a živočišné buňky.

Vědci při výzkumu ošetřili rýži enzymy, aby vytvořili optimální prostředí pro růst. K tomu pomohl obal z rybí želatiny. Poté zrna napustili buňkami z kravského svalu a tuku, které kultivují v Petriho misce. Masové buňky pak rostou na povrchu i uvnitř zrna. Zhruba po devíti až jedenácti dnech vznikl finální produkt.

Potravina má potenciál

Podle výsledků studie má hybridní potravina pomoci v boji s rostoucími zdravotními problémy, riziky infekčních onemocnění, změnami klimatu a nedostatkem jídla v zemích třetího světa. „Může sloužit i pro vojenské příděly nebo jako vesmírná potrava. Věřím, že bude i v obchodech,“ uvedla v rozhovoru pro CNN spoluautorka výzkumu So-hjon Parková.

Mezi potraviny budoucnosti patří i hmyz. Kromě lidí bude i pro zvířata:

Jedlý hmyz obsahuje spoustu proteinů, není náročný na chov a chutná většinou po oříšcích.
Hmyz je potravinou budoucnosti. Nejen pro lidi, ale nejspíš i zvířata

Výzkumníci si produkt chválí i pro nižší pravděpodobnost alergické reakce. „Rýže má oproti sóje nebo ořechům výhodu z hlediska bezpečnosti, protože je na ni méně lidí alergických,“ sdělil agentuře Reuters vedoucí Hong. Narážel tím na další vědecké projekty snažící se vytvořit alternativy k tradičním masným výrobkům. Vědci například pracují na kultivovaném kuřecím nebo úhořím masem zkříženém se sójovými boby.

Specialista na zemědělsko-potravinářské a klimatické otázky Neil Ward z Východoanglické univerzity pro CNN uvedl, že v produktu vidí potenciál, který pomůže při vývoji zdravější a ke klimatu šetrnější stravy. „Klíčové pro úspěch však bude, jak zachutná lidem,“ dodal.

Vědci vytvořili superpotravinu budoucnosti:

Zdroj: Youtube

U těch, kteří rýži ochutnali, si zatím vedla rozporuplně. „Šťavnatost skutečného hovězího sice nenahradí, ale nápad je to inovativní,“ zhodnotili pro Reuters respondenti.

Tým si však uvědomuje prozatímní nedostatek v přesvědčování zákazníků o chuti a struktuře. I proto zatím hovězí rýži v restauracích nelze očekávat. Naopak vědci plánují další vývoj zaměřený na vylepšení potraviny.