Překvapivou událost zaznamenali lékaři v kanadském Torontu. Na pohotovosti před dvěma lety přijali padesátiletou ženu, která vypadala dezorientovaně, měla závratě, a z jejích úst byl znatelně cítit zápach alkoholu. Případ se jasně jevil jako otrava alkoholickým nápojem. Jenže pacientka i její manžel tvrdili, že kvůli náboženství nepije.

Máte stále hlad? Příčiny mohou být následující:

Neustálý hlad vede k příbytku na váze. Vypovídá ale i o našem zdravotním stavu.
6 důvodů, proč máte pořád hlad. Ten nejvíc překvapivý? Možná jíte málo tuku

Nemocnici podle Live Science celkově navštívila sedmkrát pokaždé se stejnými problémy. Ženu zejména znepokojovala spavost. Náhle usínala například v práci nebo při přípravě jídla. Jednou dokonce omdlela a udeřila se hlavou o kuchyňskou linku, když zrovna vařila oběd pro své děti. Pacientka vypověděla, že celé týdny nebyla schopná normálně fungovat a dokonce neměla chuť k jídlu.

Lékaři roky nechtěli manželskému páru uvěřit, že příčinou otravy alkoholem není jeho nadměrná konzumace. „Naměřená hladina alkoholu v krvi byla v rozmezí od 30 do 62 milimolů na litr. Normální je pod dva milimoly na litr,“ sdělila CNN specialistka na infekční nemoci Rahel Zewudeová z Torontské univerzity.

Zásadní body syndromu vlastního pivovaru:

Až letos experti ženě konečně uvěřili, že ačkoliv abstinuje, může být opilá. Diagnostikovali jí totiž extrémně vzácnou poruchu zvanou syndrom vlastního pivovaru. Postižení, kterým na celém světě trpí pravděpodobně pouze stovky lidí.

„Osobně znám více než tři sta pacientů se stejnou diagnózou. V soukromé skupině na Facebooku pak máme přes osm set osob,“ uvedla pro CNN prezidentka sdružení na ochranu práv pacientů se vzácným syndromem Barbara Cordellová.

Na vině byla antibiotika

Syndrom vlastního pivovaru vzniká kvůli abnormální funkci určitého druhu bakterií a kvasinek v trávícím traktu, které jsou schopné svým metabolismem vytvářet velké množství alkoholu z požitých cukrů.

Vědci podle Live Science předpokládají, že lidé s vysokou hladinou cukru v krvi a špatnou schopností odbourávat alkohol jsou k poruše náchylnější, přičemž důležitou roli má i genetika.

Objev u dítěte

První případ vědci zaznamenali v roce 1946 v Africe. Pětiletému chlapci bez známé příčiny praskl žaludek. Pitva zjistila, že měl břicho naplněné tekutinou páchnoucí po alkoholu.

V případě Kanaďanky však za vznik mohlo časté užívání širokospektrých antibiotik při léčbě opakovaného zánětu močových cest. Vysoké dávky léků nejspíš vyhubily užitečné bakterie ve střevech, což mohlo dát víc prostoru kvasinkám fermentujícím sacharidy.

Ačkoliv syndrom nelze zcela vyléčit, je možné zmírnit negativní dopady. Kanadští lékaři podle zveřejněné zprávy v magazínu Canadian Medical Association Journal ženě nasadili antimykotika a nízkosacharidovou dietu. Rovněž jí předepsali probiotika obnovující užitečné bakterie ve střevech.

Lékaři zaznamenali průlom v léčbě sluchu:

Sluch dětí je ještě mnohem citlivější než sluch dospělých. Čím menší dítě, tím větší riziko poškození hrozí.
Průlom v léčbě poruch sluchu. Britské batole poprvé slyší díky genové terapii

Porucha podle vědců působí vtipně, ale ve skutečnosti postižené osoby mohou mít vážné zdravotní i sociální potíže. Vysoká hladina alkoholu v krvi je dokonce může zabít. „Hodnota nad šedesát milimolů na litr může být smrtelná,“ vysvětlila CNN Cordellová.