To přiznal i předseda občanských demokratů a premiér Mirek Topolánek. „Na otázky, které nastolila ČSSD jsme neodpovídali, a to byla chyba,“ sdělil Topolánek. Porážku sice přiznal, ale to bylo vše.

„Cítím, že mám od lidí velký mandát pro dokončení reforem,“ konstatoval poněkud nelogicky Topolánek. Nehodlá proto rezignovat. Naopak s plnou vervou se chce na prosincovém kongresu ODS pustit do obhajoby předsednického postu. Jeho rival, první místopředseda ODS a pražský primátor Pavel Bém přitom vyzval celé vedení, aby své funkce dalo k dispozici.

Pro Deník své vyjádření zmírnil: „Jediné, co mě dnes zajímá, je výsledek druhého kola senátních voleb a úspěch kandidátů ODS. Kongres mi je v tuto chvíli jedno. Mám dost práce se správným motivováním členské základny a stanovením vhodné strategie pro pět posledních dnů. Do našeho zaoceánského parníku teče voda kdo má ruce a nohy, musí se pokoušet zacpávat díry,“ uvedl Bém.

Bendl chce změnu

To středočeský hejtman Petr Bendl, který přišel o svoje křeslo stejně jako jeho jedenáct stranických kolegů, byl daleko kategoričtější. „Regionální reprezentace ODS udělala maximum možného. Uspěla rétorika o referendu o vládě nikoli o krajích. To je myslím každému jasné. ODS čeká změna. Pokud ji neudělá, nemůže za dva roky uspět v parlamentních volbách,“ naznačil Bendl svůj další postup.

Jiří Paroubek je v tomto ohledu nekompromisní, vyzval už vládu k odchodu. „Předčasné volby by mohly proběhnout společně s evropskými v létě příštího roku,“ pravil šéf sociálních demokratů. Zbořil si ale nemyslí, že by k tomu došlo. „Daleko pravděpodobnější je rekonstrukce vlády pod vedením umírněného občanského demokrata nebo nějakého nestraníka. Už vidím, jak křeslo ministra zdravotnictví obsazuje lidovec Ludvík Hovorka,“ míní politolog.

Evropě by se podle Zbořila líbila úřednická vláda

Zatímco představitelé současné koalice varují před rozkolísáním vnitrostranických poměrů v době, kdy bude Česko předsedat EU, Zbořil je přesvědčen o opak: „Evropa má českých kverulantů plné zuby, Topolánka rozhodně nepodpoří a bude ráda, když ten půlrok proběhne v klidu pod taktovkou úřednické vlády.“

Podle něj smrtící úder dostali od voličů hlavně zelení a lidovci. „Rozhádanost zelených a mimořádný sjezd se ukázaly jako zásadní chyba, stejně jako to, že lidovci nesmyslně drželi Jiřího Čunka v předsednické židli,“ řekl Zbořil. Kupříkladu europoslanec Jan Březina (KDU-ČSL) už zavelel k útoku na Čunkovo vedení: „Považuji volební výsledek za poslední varování, po kterém se nutně musí něco změnit, abychom mohli doufat v obrat k lepšímu. Ta změna by měla být bezodkladná, hluboká a důsledná.“

Deset důvodů prohry občanských demokratů

1. Vláda založená na přeběhlících
Topolánkova vláda získala důvěru díky hlasům dvou přeběhlíků z ČSSD. Toto jednání soud označil za politickou korupci. Přesto kabinet prosazuje zásadní reformní kroky, především ve zdravotnictví, sociální a daňové oblasti.

2. Radar přes odpor veřejnosti
Topolánkova vláda podepsala smlouvy o umístění amerického radaru v Brdech, ačkoli se proti jeho zřízení trvale vyslovují tři čtvrtiny lidí. Premiér tvrdí, že radar nás ochrání proti Rusku a zvýší naši bezpečnost, lidem to ale nijak nevysvětlil.

3. Politické skandály
Topolánkova vláda se potýká se skandály, které zametá pod koberec. Chování státních zástupců, kteří ovlivňovali trestní stíhání Jiřího Čunka, soud označil jako mafiánské. ODS se nevypořádala s aférou poslanců Moravy a Tlustého.

4. Oddalování eura
Topolánkova vláda odmítá stanovit termín přijetí eura. Statisíce živnostníků a tisíce menších firem mají existenční potíže kvůli výkyvům kurzu koruny vůči euru a dolaru. To přispělo i ke krachu sklářských či textilních firem.

5. Poplatky ve zdravotnictví
Topolánkova vláda zavedla regulační poplatky za návštěvu lékaře, ambulance, pobyt v nemocnici a za recept. Platit musí všichni občané. Reformu prosadil nepopulární ministr zdravotnictví Tomáš Julínek.

6. Méně peněz pro rodiny s dětmi
Topolánkova vláda prosadila reformu řady sociálních dávek, snížila porodné i příspěvky pro rodiče s dětmi, zavedla třírychlostní mateřskou dovolenou, zrušila nemocenskou za první tři dny nemoci.

7. Velkorysé církevní restituce
Topolánkova vláda navrhla velkorysé církevní restituce, ačkoli většina obyvatel země není členem žádné církve. Bez jakýchkoli propočtů navrhla, že se má církvím vrátit 83 miliard korun.

8. Masakry na silnicích
Topolánkova vláda si neví rady s dramaticky rostoucím počtem mrtvých na českých silnicích. Ministr dopravy Aleš Řebíček neprosadil změnu bodového systému ani víkendové omezení jízd kamionů.

9. Tolerování špinavých peněz
Topolánkova vláda nepřijala nový loterijní zákon, který by omezil počet kasin, heren a automatů. Jen v Praze 1 jich je jako v Německu a Francii dohromady. Je veřejným tajemstvím, že část z nich slouží organizovanému zločinu jako pračka špinavých peněz.

10. Chování premiéra Topolánka
ODS výrazně uškodil její předseda a premiér Mirek Topolánek. Vyjadřuje se vulgárně, ve sněmovně používá nevhodná gesta, na lyžovačku se synem v Alpách použil vládní letadlo, na tenis do Brna jezdí 200kilometrovou rychlostí.

DENÍK SLEDOVAL KRAJSKÉ I SENÁTNÍ VOLBY. SPECIÁL NAJDETE ZDE.