Příčinou měly být billboardy, na kterých Novotný podporuje dostupný sport pro děti. Nervozitu mezi vedením hnutí ANO však vyvolalo neuvedení politické příslušnosti ani odkazu na nadcházející volby do poslanecké sněmovny. „Informaci o svém vyškrtnutí z kandidátky jsem se dozvěděl z médií, od vedení mi žádná oficiální zpráva dosud nepřišla. Hodně mě to zaskočilo,“ přiznal v úterý Novotný Deníku Rovnost.

Ilustrační foto.
Chcete volit mimo bydliště? Na vydání voličského průkazu zbývají jen hodiny

Bývalý krasobruslař Novotný hájí vylepení plakátů tím, že se sněmovními volbami neměly souviset. „Propagace byla míněna na podporu sportu společně se začátkem školního roku. Představa se v mojí hlavě zrodila už během trvání pandemie,“ komentoval Novotný, jenž na jihomoravské kandidátce v čele s ministryní financí Alenou Schillerovou figuroval na dvacátém místě.

Stažení volebních billboardů 

Propagací známého sportovce a politika se v uplynulých dnech začal zabývat úřad pro kontrolu hospodaření stran. Vedení hnutí se proto obávalo, aby jeho plakáty inspektoři nezapočítali do devadesátimilionového rozpočtu pro volební kampaně. O stažení požádal podle informací serveru Seznam Zprávy minulou středu jihomoravský zmocněnec hnutí a asistent poslance Josefa Bělicy Ivan Končický.

Volební model Deníku k 4. 10. 2021.
Poslední volební model Deníku: Souboj o sněmovnu bude extrémně těsný

Novotný působil mezi lety 2014 až 2018 coby starosta brněnských Židenic, od roku 2014 je současně městským zastupitelem. Informaci o jeho stažení ze sněmovní kandidátky potvrdil Seznam Zprávám hlavní manažer hnutí a poslanec Jan Richter. „Ano, mohu potvrdit, že pan Novotný již na kandidátce ANO nefiguruje. Důvodem jsou jeho billboardy,“ připustil Richter.