Vaječný salát I:
8 vajec, 10 dkg šunky, 3 sladkokyselé okurky, 1 majonéza, 1 lžíce bílého jogurtu, 1 lžička hořčice, sůl, pepř, citrón.
Uvařená vejce oloupeme, nakrájíme na kostičky, šunku a okurky nakrájíme na jemné proužky, přidáme hořčici, jogurt, majonézu. Lehce promícháme, dochutíme a necháme vychladit. Podáváme s bílým pečivem.

Vaječný salát II:
6 – 8 natvrdo uvařených oloupaných vajec, 20 dkg eidamu, 1 – 2 svazky ředkviček, 1 hlávkový salát. Zálivka: 3 lžíce majonézy, 3 lžíce bílého jogurtu, 2 lžíce kečupu, sůl, pepř. Na velký talíř dáme listy salátu, navrch poklademe plátky vajec, posolíme, opepříme, přidáme nakrájené ředkvičky a nahrubo nastrouhaný sýr. Přelijeme zálivkou. Podáváme s tousty.

Vaječná pomazánka s křenem:
6 vajec, 3 lžíce strouhaného křenu, 1 jablko, 5 dkg šunky, sůl, majolka, petrželová nať.
Uvařená oloupaná vejce jemně nastrouháme, přidáme jemně strouhaný křen a jablko,
Nadrobno pokrájenou šunku, sůl, promícháme a lehce vmícháme majolku.