„Vydala jsem příkaz k dodání do výkonu trestu," řekla Deníku soudkyně Šárka Skalská s tím, že příkaz bude v průběhu čtvrtku nebo pátku doručen policii. Pokud se tak stane a Stoklasa v mezidobí nenastoupí do vězení, policie po něm vyhlásí pátrání a jeho fotografie se objeví v seznamu celostátně hledaných osob.

Stoklasa byl nejprve Krajským soudem v Ostravě odsouzen k sedmi rokům vězení, vrchní soud mu v rámci odvolacího řízení vloni v červnu snížil trest na čtyři roky. Stoklasa v listopadu požádal o odklad nástupu do vězení ze zdravotních důvodů. Skončil totiž v psychiatrické léčebně. Vzhledem k jeho aktuálnímu stavu mu soud vyhověl. Odklad platil do 31. ledna. Stoklasa měl 1. února zaklepat na vězeňskou bránu. Místo toho požádal o další odklad. Tentokrát neuspěl. Písemné vyrozumění o zamítnutí ani výzvu k nástupu do žaláře nepřevzal.

Soud dovolaní zamítl

Politik se ještě před časem pokusil situaci zvrátit podáním dovolání k Nejvyššímu soudu. Ten ale v minulých dnech dovolání odmítl. Rozhodnutí pak krajský soud zaslal Stoklasovi, který je ale nepřebral. Zásilka se tak vrátila zpět soudu.

Středečním vydáním zatykače se Stoklasa zařadil po bok dalšího politika – exposlance Petra Wolfa (52 let), na kterého ostravský krajský soud 24. ledna letošního roku vydal příkaz k dodání do výkonu trestu. Wolf se vyhýbá nástupu do vězení, kde si má odpykat šestiletý trest za dotační podvod. Policisté z pátracího týmu jej v minulých dnech hledali na několika místech, zatím neúspěšně. V souvislosti s Wolfem se objevily spekulace o jeho možném úkrytu v zahraničí, například v Jihoafrické republice nebo Dominikánské republice.