V dohledné době se ale Češi tvrdého alkoholu v prodejnách nedočkají. Ministr už v neděli řekl, že prohibice může trvat i měsíce, nicméně jeho úřad hledá možnosti, jak zákaz alespoň zmírnit.

Jak s uskladněnými láhvemi naložit, už úředníky zaměstnává. „Musíme najít mechanismus uvolňování těchto láhví do oběhu, aby se závadný alkohol znovu nedostal do prodeje," potvrdil šéf Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Jak by takový mechanismus měl vypadat, ale dosud není jasné.

Každopádně si jedovatý metanol vybírá další oběti. Ministr zdravotnictví upřesnil, že dosud na otravu zemřelo dvacet lidí. U dalších tří zemřelých se čeká na výsledky pitev.

První případ otravy metanolem v pondělí ohlásili lékaři z jihočeského Písku. V místní nemocnici skončil muž, který si láhev s jedem přivezl z domácí oslavy ve slovenském Prešově.

Pozor na internet

Alkohol přitom pocházel od stejného prodejce, od něhož si údajnou slivovici koupil i muž, který s otravou metanolem leží v boskovické nemocnici. Prodejce „kvalitní jemné slovácké slivovice z vlastních švestek" nabízel závadné zboží na internetových portálech bazos.cz, inzercebazar.cz nebo hyperinzerce.cz. „Vyloučit nemůžeme ani další webové stránky," řekla mluvčí jihomoravských policistů Petra Vedrová a dodala, že prodejce už kriminalisté zadrželi.

Jejich zlínští kolegové hlásí, že se posunuli blíže k vrcholu pyramidy nezákonného obchodu s alkoholem. V metanolové aféře už obvinili sedm lidí, přičemž v jejich rukách skončil i dvaačtyřicetiletý muž z Karviné, který s lihem obchodoval ve velkém. V pondělí ho zlínský okresní soud poslal do vazby. Policejní prezident Martin Červíček v pondělí doplnil, že kriminalisté zatím obvinili celkem 23 lidí. „Posunuli jsme se do určité skupiny osob, která má návaznost možná na organizátory, možná na dovozce surovin a podobně," řekl policejní prezident.

Svoje ztráty začaly vypočítávat likérky. „Prohibice se projevila na příjmech. Někteří naši členové zvažují, že s výrobou skončí. Škody dosahují několika milionů korun denně," postěžoval si předseda Sdružení výrobců lihovin, který sdružuje menší producenty, Pavel Kučera.

Zastavte dovoz

S přesnějším číslem přišel šéf konkurenčního Svazu výrobců a dovozců lihovin Petr Pavlík. Podle něho výrobci a dovozci za každý den prohibice přicházejí o 15 milionů korun.

Aféra si získává i mezinárodní ohlas. V neděli nařídil měsíční zákaz obchodu s českým alkoholem s obsahem vyšším než 20 procent hlavní polský hygienik. Reakce českých potravinářů na sebe nenechala dlouho čekat. Toto nařízení považují za bezprecedentní krok a vážné narušení volného obchodu v rámci Evropské unie.

„V této souvislosti požadujeme okamžité zpřísnění nebo i zákaz dovozu metanolu do České republiky," prohlásila mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová. Odkazuje přitom na podezření, že pro výrobu pančovaného alkoholu byla používána polská nemrznoucí směs do ostřikovačů. (Více o polské stopě a o otravách na Slovensku na straně zahraničního zpravodajství.)

Kauza se dostává také na evropskou půdu, když se jí budou zabývat poslanci příslušného výboru Evropského parlamentu. Europolanec Pavel Poc navíc řekl, že metanolová aféra by se měla rovněž dostat na jednání ministrů zemědělství příští pondělí.

Česko bez tvrdého alkoholu. Den čtvrtý.