Jídlo v bistru stojí 60 až 70 korun, někde navíc nabízejí zdarma polévku. V jiných restauracích ve městě se v době obědů lze najíst přibližně o desetikorunu dráž.
„Kupuju si u nich jídlo dvakrát až třikrát týdně. Jejich kuchyně mi chutná, navíc jsou levní a hlavně si to můžu vzít sebou, což je při mé práci podstatná výhoda,“ řekl Michal Vlček, pracující jako kameraman v regionální televizi. „Já k Číňanům chodím vyloženě kvůli dietě. Kuře s rýží je lepší alternativa než gyros v housce nebo nějaká omáčka. Navíc dávají velké porce, z jedné se najím já i můj osmiletý syn,“ přidává se Erika Daněčková ze Zlína.
Asijská bistra v Česku na rozdíl od zbytku Evropy provozují většinou Vietnamci. Na podnikání v gastronomii se vrhli poté, co jim už tolik nevynáší stánkový prodej s levným textilem.
„Musím říct, že lidé k nám chodí. Museli jsme ale náš jídelníček poněkud upravit potřebám Čechů, přidali jsme proto hranolky, gyros nebo smažený sýr,“ vysvětluje s úsměvem Ninh Phan Xuan, provozovatel asijského bistra Dragon.
Velkou radost z rychle se rozrůstající konkurence ale nemají provozovatelé dalších restaurací v devadesátitisícovém městě. „Určitě nám část klientely odvádějí, vždyť místní kupní síla není nevyčerpatelná. My ale jednoznačně nabízíme větší kvalitu a komfort v příjemném prostředí. Myslím si, že to těch deset korun rozdílu mezi cenou našeho meníčka a jejich jídla zcela vymaže,“ tvrdí provozovatel restaurace Morava v centru krajského města Pavel Kužílek.
Podobný názor má i provozovatel restaurace U sedmi hříchů Ivoš Dostálek. „Podle mě jde v jejich případě o bufet, my se soustředíme na jinou klientelu. Pro nás jsou konkurencí jen cenově, pravdou ale je, že z jejich expanze rozhodně radost nemáme. Zavedli jsme proto i možnost zabalit si jídlo sebou, navíc naši zaměstnanci mají povinnost vyhovět jakémukoliv přání zákazníka,“ tvrdí.
Mnoho lidí ale chová vůči asijským bistrům nepřekonatelný blok. Zkazky o vařených kočkách či psech běžně nabízených v restauracích dálné Asie jsou zkrátka u některých lidí příliš živé.
„Před lety jsem navštívil Vietnam, vím, že jsou schopni sníst takřka cokoliv živého, proto bych se k nim nikdy najíst nešel,“ tvrdí například zlínský student Martin Janáček.
Podobné argumenty ale důrazně vyvrací vedoucí hygieny výživy Krajské hygienické stanice ve Zlíně Eva Sedláčková. „Věřte, že do jejich provozoven chodíme na kontroly poměrně často. Ničím zásadním se neliší od jiných námi kontrolovaných restaurací. Žádné smažené netopýry, psy nebo kočky tam opravdu nenabízejí,“ říká hygienička.
Nepřehlédněte:
Bytová družstva se ocitla v pasti. Neplatiče již nemohou vyhoditAsisjská bistra zaplavují Zlín
Zlín - Zlín zažívá v poslední době doslova invazi asijských bister. V centru města jich je už sedm, osmé se právě otevírá. Pro mnoho Zlíňanů je tzv. „číňan“ nejdostupnější formou oběda.