Vyjednávat a sdělovat stanoviska uložila ministerstvu zahraničních věcí, uvedl. To do Černínského paláce povolalo na dnešní dopoledne ruského velvyslance Alexandera Zmejevského.

Ambasador má šéfovi české diplomacie Martinu Stropnickému (ANO) vysvětlit výrok ruské strany, že látka novičok použitá při útoku v Salisbury mohla pocházet z České republiky. Vláda a také prezident Miloš Zeman čelí kritice opozice, podle které měl stát reagovat ihned o víkendu, kdy tvrzení padlo.

Martin Stropnický.
Otrávil špiona jed z Česka? Stropnický si po kritice předvolal velvyslance

Bojovou látkou novičok byli počátkem března otráveni ruský dvojitý agent Sergej Skripal a jeho dcera Julija. Británie z odpovědnosti přímo obvinila Rusko, podle šéfa britské diplomacie Borise Johnsona o útoku musel rozhodnout osobně Vladimir Putin.

Moskva zodpovědnost za útok odmítla a v sobotu ruská diplomacie uvedla, že jed mohl pocházet například z Česka, Slovenska nebo Švédska. Stropnický se proti tomu týž den ohradil. V úterý náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov prohlásil, že vyjádření české diplomacie nic nemění na tom, že Česko má možnosti podobné látky jako novičok vyrábět.

Protichemické jednotky v Salisbury
Podílel jsem se na výrobě jedu novičok, tvrdí ruský vědec