Bývalý premiér Petr Nečas při dnešní výpovědi v kauze Jany Nagyové a rozvědky potvrdil dřívější spekulace o tom, že impuls, který vedl k akci tajné služby ohledně jeho bývalé manželky Radky, vzešel od něj. Výpovědí se prý přitom nesnažil svou nynější manželku Janu zbavit případné viny, jak tvrdí státní zástupce. Novinářům to řekl obhájce Nagyové, nyní Nečasové, Eduard Bruna. Nečas při odchodu ze soudu, který ho vyslechl v režimu utajení, novinářům řekl, jeho tehdejší manželku Radku vojenská rozvědka v roce 2012 nesledovala.

Bruna novinářům řekl, že Nečas pravdivě popsal, jak se celý případ odehrál. Potvrdil prý výpověď jednoho z obžalovaných, exšéfa Vojenského zpravodajství Ondreje Páleníka, který dříve soudu řekl, že to byl právě Nečas, od koho přišel prvotní podnět. Obžaloba tvrdí, že se jednalo o nezákonné sledování motivované osobními zájmy Nagyové, obhájci hovoří o prověřování nebezpečí týkajícího se Nečasovy rodiny.

Přes tři hodiny u výslechu

Nečas dnes mluvil u Obvodního soudu pro Prahu 1 zhruba 3,5 hodiny jako svědek. O případu promluvil poprvé, před policií dříve odmítl vypovídat. Novinářům pak řekl, že se nestalo nic nezákonného. „Podle mého nejhlubšího přesvědčení k žádné nezákonné činnosti nedošlo. Žádné sledování neprobíhalo," dodal. Výpověď se odehrála za zavřenými dveřmi, protože soudkyně Helena Králová vyloučila veřejnost kvůli informacím v režimu utajení. Nečas, žalobce ani advokáti tak nemohli sdělit podrobnosti.

Žalobce Rostislav Bajger z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, které případ dozoruje, uvedl, že Nečasova výpověď byla „velmi pečlivě připravená s cílem vyvinit svou manželku a další obžalované". „Toto není jediný důkaz v této trestní věci," dodal. Nečasova výpověď tak prý na věci nic nemění, dalšími důkazy jsou podle Bajgera například odposlechy, které navrhuje přehrát u soudu v příštích termínech.

Mluvil pravdu, myslí si Bruna

Bruna a obhájce Páleníka Tomáš Sokol jsou opačného názoru. „Nevnímal jsem, že by se snažil vyvinit svou manželku. Zaujala mě prvá otázka pana státního zástupce v reakci na spontánní výpověď svědka (Nečase), a ta zněla: proč jste nám tohle všechno neřekl dřív?" řekl Sokol. „Petr Nečas podle mě řekl popravdě, jak se celá ta záležitost odehrála. A to jeho popravdě se nekryje s tím, co je v obžalobě. Vysvětlil pozadí celé té záležitosti a jeho výpověď byla pro ni (Nečasovou) velmi prospěšná. Nepůsobilo to na mě dojmem, že by byl motivován, že chce někoho vyviňovat," řekl Bruna.

Podle obžaloby zařídila na podzim roku 2012 tehdy Nagyová sledování Radky Nečasové, přičemž důvodem prý byly osobní zájmy – chtěla údajně získat kompromitující materiály kvůli svému tehdy ještě utajenému vztahu s Nečasem. Následující rok na jaře ještě nechala podle státního zastupitelství sledovat některé pracovníky úřadu vlády. Bruna již dříve řekl, že jeho klientka údajně chtěla akcí chránit Nečasovu rodinu, protože se k ní dostaly informace o jejím ohrožení. Radka Nečasová se prý zřejmě mohla dostat do vlivu jehovistů.