Proti verdiktu podalo odpor již dříve státní zastupitelství, a případ proto projedná soud v hlavním líčení.

„Nechal jsem to poslat koncem minulého týdne," uvedl Bruna. Odpor prý projednal s klientkou, která byla předtím na dovolené. Další podrobnosti nesdělil, protože odpor není podle předpisů nutné soudu odůvodňovat a jde o formální podání.

Někdejší šéfku kanceláře premiéra Petra Nečase, která se za něj později provdala, uznala před týdnem vinnou soudkyně Helena Králová ze zneužití rozvědky a udělila jí roční podmínku. Státní zástupce podal vzápětí proti rozhodnutí odpor. U dalšího obžalovaného, zpravodajce Jana Pohůnka soudkyně zastavila trestní stíhání. Žalobci podali opravný prostředek rovněž u něj. Námitky přezkoumá Městský soud v Praze.

Kázeňská odpovědnost

Žalobci z Vrchního státního zastupitelství v Olomouci, kteří případ dozorují a podali v něm obžalobu, chtějí potrestat také šéfa VZ Milana Kovandu a jeho předchůdce Ondreje Páleníka. Jejich případy soudkyně předala ministerstvu obrany, pod něž VZ spadá, k projednání případné kázeňské odpovědnosti. Obhájce Páleníka Tomáš Sokol již dříve sdělil, že se chce proti postupu soudu také ohradit, advokát Kovandy je zatím na dovolené.

Podle žalobců zneužila v roce 2012 tehdejší Nagyová zpravodajce ke sledování premiérovy manželky Radky. Nečas krátce po vypuknutí kauzy rezignoval a jeho vláda padla. S Nagyovou se později oženil. Nečasová je podle žalobců pojítkem mezi více případy – je obviněná také ohledně údajného uplácení poslanců funkcemi a vynášení informací z Bezpečnostní informační služby. Případ VZ je první, který dostali žalobci před soud, ostatní podle nich budou následovat.

Nečasová se zatím k obviněním nevyjadřovala. Expremiér hovořil o politicky motivované kauze. Zpravodajci odmítají tvrzení o sledování. Podle nich dostali úkol „z nejvyšších mís­t".