Firma dva měsíce nemohla auta používat a údajně jí vznikla škoda asi 700.000 korun. O její žalobě proti státu musí znovu rozhodovat Obvodní soud pro Prahu 2. Původně ji zamítl jako nedůvodnou.

Exekutor podle Ústavního soudu chyboval, když vozidla zapsal i přesto, že měl k dispozici technické průkazy, podle nichž auta nepatřila Michalovi, ale agentuře. Pražské soudy v tom chybu neviděly, technický průkaz podle nich sám o sobě jako doklad vlastnictví nestačí.

Podle Ústavního soudu je však technický průkaz veřejná listina, a pokud neexistují důvodné pochybnosti o pravdivosti jeho obsahu, musí jej exekutor respektovat. Nelze prý automaticky přisuzovat dlužníkům zlý úmysl a předpokládat, že vozidla schválně převedli na jiné osoby.

Názor Ústavního soudu ale nedopadá na případy, kdy má exekutor důvod k pochybnostem - tehdy automobily zapsat může, a to i když jsou v technickém průkazu vedené na jinou osobu. "Exekutor například může disponovat konkrétními informacemi, vedoucími až k racionálním pochybnostem o pravdivosti údajů v technickém průkazu o vlastnictví vozidel," stojí v nálezu.

Exekuční řízení se týkalo pohledávky 7,2 milionu korun. Michal je jednatelem Agentury MM Praha, která exkluzivně zastupuje Vondráčkovou. Manželský pár v minulosti vedl řadu soudních sporů s vydavateli bulvárního tisku i českým státem. Zvažovali také arbitráž. Vondráčková s Michalem jsou přesvědčeni o tom, že jim česká justice a policie neposkytly dostatečnou ochranu proti bulváru.