„Má to přece svou logiku! Pes pod vodou nemůže dýchat a udusí se. Vyndejte rybu z vody a za chvíli se udusí taky," vysvětloval zvědavé veřejnosti Ondřej Krátký ze zmíněného sdružení.

Právě vysvětlování nebralo konce, stále početnější dav nabýval zprvu dojmu, že se „vánoční psi" na Andělu opravdu prodávají. Demonstrovala to štěňata jezevčíka v malé kleci. Aby byl obraz ještě působivější, na prodejním pultu byly naporcovány kusy masa. „To je samozřejmě jiné, než psí. Jedná se o obyčejnou sójovou náhražku," sdělil Ondřej Krátký.

Nejen městští, ale i republikoví policisté

Nicméně i přes veškerou osvětu aktivisté působili na veřejnost rozpačitě. Kdosi této demonstraci o nesmyslnosti zabíjení kaprů kvůli vánočnímu hodování stále nevěřil a zavolal muže zákona. Záhy se dostavila jak hlídka městských strážníků, tak i republiková policie. Po krátké konzultaci s aktéry akce protest pokračoval.

Asistentky hlídaly štěňata, aby měla v tom chladném předvánočním dni dostatek tepla.

„Fakt nevím, co tím ta mládež sleduje. Tradice je přece tradice a tahat lidi za city prostřednictvím štěňat je spíš vydírání," nechal se slyšet prodejce kaprů, jehož kádě s rybami stály v bezprostřední blízkosti akce.

To ale postřehl jeden z členů sdružení a ihned mu oponoval tvrzením, že děti si s vánočním kaprem doma i hrají, ryba tím pak trpí ještě víc. „To ale nikoho nezarazí, kapr je přece k jídlu. Zkuste to udělat se štěnětem, jak se pak budete jako člověk asi asi cítit?"vysvětloval prodejci aktivista. Ten jen mávl rukou a dál obsluhoval své zákazníky.

„Mě to taky trochu přijde postavené na hlavu. Hlavně ten ceník – vykuchání psa, stažení psa, kůže za pětistovku…," ťukal si na čelo jakýsi kolemjdoucí, který rozpravu aktivisty s prodejcem vyslechl. Zmíněný ceník vlastně kopíroval služby prodejců ryb. „Vidíte a to nikoho nezarazí," zvedl významně prst aktivista.

Psí maso ne, adopce štěňat ano

Přesto se v davu našli i jedinci, kteří by si psí maso údajně klidně dopřáli. Byla to spíš recese, která měla zahrát ne nervovou soustavu aktivistů. Ti se nenechali vyvést z míry, na podobné vtipálky jsou prý zvyklí. „Psa je u nás možno pouze adoptovat, visačky o tom mají štěňata na krku," ukázal na klec jeden z aktérů. Což okamžitě nastartovalo diskuzi, zda akce Prodej vánočních psů není jen chytře zarámovaná do úmyslu udat štěňata dobrým lidem.

„Klidně bych si jedno vzala, ale psa už doma máme. Dva bych asi finančně nezvládla," zamyslela se nahlas seniorka, která akci sdružení považovala za zcela zbytečnou. „Je vidět, že tahle generace nikdy nezažila pořádný hlad. Jedli se v nouzi jiné věci, než ryby ," poznamenala při odchodu.

Kdosi se aktivistů zeptal, co budou mít ke štědrovečerní večeři. „Na výběr je toho přece spoustu a ryba to určitě nebude," odpověděl mluvčí akce Ondřej Krátký. Prodejce ryb na dotaz, jak se mu zde vánoční kapři prodávají, odpověděl: „Je tu dnes víc lidí, než včera. Jak vidíte, v podstatě se pro velký zájem nezastavíme. Těm vedle se to asi nelíbí," kývl hlavou směrem k aktivistům.

Aktivisté v Brně fingovali prodej psího masa
Aktivisté včera v centra Brna upozorňovali kolemjdoucí, že s cestou kaprů na štědrovečerní tabuli souvisí i jejich utrpení, která začíná už transportem ze sádek. Místo kaprů fingovali prodej psího masa. Někteří kolemjdoucí tomu uvěřili, jiní chtěli volat policii, další s organizátory diskutovali.

„Touto formou happeningu chceme upozornit na zřejmou nelogičnost skutečnosti, že si vybíráme, která zvířata budeme milovat a ke kterým budeme krutí," uvedl Lukáš Novosad z Kolektivu pro zvířata.

Na místě byl řezník, který měl na stole naporcované kusy masa, které vypadaly autenticky, ve skutečnosti to ale byla obarvená pšeničná bílkovina. Stánek prodejců byl obdobný jako ty, které mají prodejci kaprů.

„Těch co se nechají napálit je dost, v hovoru s námi pak ale velice rychle pochopí o co nám jde. První reakce je ale většinou pohoršení, je nechápavá," uvedl Novosad.

Podle aktivistů má akce provokativním způsobem přimět lidi k zamyšlení nad rozdílným vnímáním různých druhů zvířat. Po fyziologické stránce prý není mezi savci a rybami velký rozdíl, mají vyvinutou nervovou soustavu a vnímají bolest i strach. Kapři jsou podle aktivistů před vánočními svátky vystaveni velmi krutému zacházení, které začíná již transportem ze sádek. Ryby jsou vyhladovělé, vysílené a často poraněné či přidušené.

Řezník aktivistů lidem maso nabízel, měl na stole i živého psa. Podle jedné ze seniorek, která akci přihlížela, není možné srovnávat psa s kaprem. „Pes, to je přítel člověka, to je na několik let. Ke kapru nemáte ten vztah," uvedla žena.

Kapr je tradiční české vánoční jídlo. Na štědrovečerní tabuli se začal objevovat na přelomu 19. a 20. století. Ještě starším vánočním jídlem je houbový kuba a sušené ovoce.