Sněmovna bude o senátním návrhu zákona jednat zřejmě příští týden, publikaci ohrožených lokalit chtějí aktivisté dát poslancům v pondělí. Ve Sněmovně je také petice za dobrý zákon o NP Šumava. Podepsalo ji téměř 42 tisíc lidí, kteří tím také vyjádřili nesouhlas se zákonem, jenž v červnu schválili senátoři.

Ekologové s vědci nově zkoumali senátní návrh včetně map pomocí souřadnice GIS a porovnali je s územními plány obcí i pozemkovou evidencí. Předložená norma by šumavskou krajinu podle nich proměnila k nepoznání. Tvrdí, že by nově zařadila do třetí zóny, v níž stačí k povolení výstavby jen jednoduchá změna územního plánu, desítky hektarů pozemků.

Řada míst v národním parku by se tak prý otevřela velkoplošné výstavbě. „Část z nich přitom už nyní patří spekulantům – například advokátním kancelářím a realitním společnostem," píše Duha v publikaci a v této souvislosti zmiňuje podnikatele Františka Taliána, poradce senátora Tomáše Jirsy z ODS.

Vysoké ceny pozemků

Kácet by se podle ekologů mohlo na kterémkoli místě národního parku včetně vzácných rašelinišť v Modravských slatích nebo ve zbytcích horských pralesů. Výstavbu zákon podle propočtů ekologů umožňuje až na dvou třetinách parku. Ceny stavebních pozemků v národním parku se pohybují na realitním trhu velmi vysoko, a v některých případech se blíží cenám pražským. Například na Kvildě se v inzerátech realitních kanceláří nabízí některé stavební pozemky dokonce za 4500 korun za metr čtvrteční.

V deseti ohrožených lokalitách je podle ekologů například Radvanovický hřbet, kde hnízdí například čápi černí či „uralské sovy" puštíci bělaví; pozemky na okraji obce Modrava; hluboké lesy a staré stromy na Ptačím potoce nebo opuštěný kaňon divoké řeky Křemelné. Právě tam se scházejí rysi a jsou tu vydry a i zde by se prý mohlo kácet.

Hnutí Duha uvedlo, že sice šumavský národní park potřebuje pevná pravidla, lepší ale podle něj bude, pokud Sněmovna použije chystaný návrh novely o ochraně přírody od ministerstva životního prostředí. Ten má platit pro všechny národní parky. Proti senátnímu návrhu zákona se postavila na konci července i vláda a doporučila podpořit spíše jednotnou úpravu pravidel v národních parcích.