Policie v roce 2010 evidovala 77 případů pytláctví. V následujících dvou letech jejich počet vzrostl až na 106. Poté až do loňska odhalených pytláků ubývalo.
Podle Horálka ale policisté evidují jen zlomek případů a většina zůstane nepotrestána. Důvodem je to, že se velmi často odehrávají daleko od civilizace a jsou těžko prokazatelné.

"Když už je pytlák většinou myslivcem spatřen, tak je to svědectví proti svědectví. Toho člověka musí chytit přímo při činu ve volné krajině, a to je velmi problematické," řekl Horálek. S tím souhlasí i policisté, kteří třeba tento týden informovali o dopadení dvou pytláků na Šumpersku. Policie často spolupracuje s myslivci, majiteli pozemků a lesů i orgány státní správy, aby získali co nejvíce informací o nelegálním lovu zvěře.

Vyspělá technika

Nejčastěji pytláci podle Horálka loví v noci za použití vyspělé techniky včetně nočního vidění. Jejich terčem je hlavně srnčí a daňčí zvěř, která je v noci méně ostražitá, a podle zákona se nesmí v noci lovit. Složitější je naopak lov divočáků, na které se musí v noci číhat i několik hodin.

Horálek se například stará o honitbu v okolí Radonic u Prahy, kde prý v poslední době zaregistrovali razantní úbytek srnek, které hlavně na podzim a v zimě žijí ve větších tlupách. S kolegy si všiml jejich specifického chování. "Když u silnice zastaví auto, tak se dávají do pohybu a pro myslivce to znamená, že se něco děje," podotkl Horálek. Pytláci tak podle něj často střílejí přímo z auta. "Chovají se racionálně. Chtějí co nejjednodušeji ulovit a co nejrychleji zmizet," zdůraznil Horálek.
Menší část pytláků naopak podle Horálka loví kvůli trofejím. "Dovolím si říct, že tam jsou myslivci nebo bývalí myslivci, i když tady bych použil spíš slovo lovci," dodal Horálek.

I na takové případy hrozí tresty. Před pěti roky například kladenský soud potrestal podmínkami dva myslivce, kteří podle obžaloby zabíjeli a přechovávali chráněné živočichy. Šlo o ojedinělý případ v historii českého soudnictví. Policisté u myslivců objevili 110 preparátů vzácných živočichů, především ptáků. Za pytláctví hrozí v krajním případě až pět let vězení.

Vývoj trestných činů souvisejících s pytláctví v letech 2010-2014:

Rok Počet trestných činů
2010 77
2011 83
2012 106
2013 86
2014 90*

*údaj k 30.11. 2014
Zdroj: policejní prezidium