Zemanův nástupce v čele ČSSD Vladimír Špidla u soudu vypovídal, ale světlo do sporu nevnesl. Upozornil na to, že od uzavření smlouvy o právním zastoupení uplynula řada let, jeho vzpomínky na záležitost jsou tak matné. V trestním stíhání by se podle Altnera mělo zjistit, zda Špidla „trpí ztrátou paměti". „Možná se zjistí, že jí netrpí, pak by byl trestně odpovědný za křivou výpověď, protože soudu lhal. Nemíním to přejít," řekl dnes Altner na tiskové konferenci.

Trestní oznámení chce založit na tom, že Špidla není kvůli ztrátě paměti schopen vykonávat funkci šéfa vládních poradců. Podle Altnera není možné, že by si věci klíčové pro samotnou existenci ČSSD nepamatoval.

Někdejší předseda ČSSD Zeman se má v pondělí vyjádřit ke smlouvě o právním zastoupení, kterou s Altnerem uzavřel. Halbich tvrdí, že ke kontraktu později přistoupil, a za svou práci ve sporu o Lidový dům se domáhá 17 milionů korun. Hrad sdělil, že ohledně prezidentovy účasti bude reagovat až po doručení listiny od soudu.

Altner jako svědek uvedl, že Halbich poskytoval jen dílčí konzultace. Také tvrdí, že mu strana měla vyplatit 165 milionů korun, se započteným penále prý částka dávno přesáhla 20 miliard. Zeman podpisem smlouvy s ním podle jeho názoru „zachránil ČSSD před existenční likvidací". Žádný advokát prý tehdy nechtěl stranu zastupovat ve sporu o Lidový dům bez složení několikamilionové zálohy, kterou si ČSSD nemohla dovolit.

Po úspěšném skončení procesu o Lidový dům vyvstal spor o to, jakým způsobem ČSSD předá právníkům odměnu a kdo je vlastně jejím věřitelem. Nakonec strana poslala na Altnerův účet třetinu z odměny, kterou vyčíslila zhruba na 51 milionů korun. Další dvě třetiny dala do soudní úschovy. Soudy Halbichovu žalobu projednávají už od roku 2003. Původně ji zamítly, bývalého notáře se však zastal Ústavní soud.