Přejezd kolony má ale v Česku i své příznivce.

Kolona projede Českem ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu mezi nedělí a úterkem. Nyní se přesouvá Polskem, žádné potíže dosud hlášeny nebyly. Naopak po první noční zastávce v Bialystoku na severovýchodě země vojáky vítala tisícovka místních obyvatel.

Konvoj téměř 120 vozidel včetně transportérů Stryker urazí celkem na 1800 kilometrů. Operace nazvaná Dragoon Ride (Dragounská jízda) je podle aliančního velení „viditelnou demonstrací amerického závazku vůči spojencům v NATO".

„Bušení do válečných bubnů odmítáme," řekl novinářům Milan Neubert ze Strany demokratického socialismu. Podle Dany Feminové z Humanistického hnutí je Česko zataženo do přípravy války a manévry nepřispějí k vyřešení krize na východě Ukrajiny mírovou cestou. Václav Novotný z iniciativy Ne základním označil přejezd za „parádemarš".

Komunisté opět poukázali na to, že se podle nich v tomto případě nejedná o průjezd vojenské kolony, ale o pobyt cizí armády, byť krátkodobý. Měl proto podle nich rozhodovat Parlament, nikoli vláda. „Jsme přesvědčeni o tom, že byla porušena ústavnost," řekl Petr Šimůnek (KSČM). Spisovatelka Lenka Procházková soudí, že konvoj bude průzkumnou výpravou, která má zjistit reakce obyvatel.

Jiný protest se nechystá

„Nejsme ani proti Spojeným státům, ani proti Rusku," prohlásil další z odpůrců kolony Karel Růžička. Upozornil i na to, že na strojích budou sedět „normální kluci". Organizátoři protestu podle Neuberta uvítají, když budou chtít američtí vojáci uctít památku padlých za druhé světové války.

Pořadatelé sobotní pražské demonstrace tvrdí, že jiný protest proti průjezdu americké vojenské kolony vedle petičních akcí nechystají. Dopředu nechtěli odhadnout, kolik na Václavském náměstí očekávají účastníků. V ohlášení magistrátu uvedli až 5000 lidí. Na protest přijedou podle komunistů organizovaně i lidé z některých jiných okresů. Pořadatelé demonstrace ale také očekávají, že mohou přijít rovněž zastánci průjezdu kolony a snažit se jí narušit.

Na Václavském náměstní bude proti konvoji protestovat také strana Národní demokracie. Demonstranti chtějí poté jít před americké velvyslanectví. Přesun vojsk strana považuje za pobyt, protože se zde vojáci zdrží déle, než 48 hodin. Jiní odpůrci přejezdu konvoje hrozí i blokádami.

I na podporu konvoje

S názory kritiků naopak nesouhlasí mnoho dalších skupin, které se chtějí s americkými vojáky setkat a za jejich spojenectví jim poděkovat. Příležitost k tomu by lidé měli mít v každém z měst, kde budou vojáci přespávat. Záležet ale bude na čase příjezdu kolony. Největší šance se tak patrně naskytne v úterý v Praze.

Akce na podporu konvoje chystá například iniciativa Pro konvoj, organizovaná zakladatelem webu Svobodné fórum, Pavlem Šafrem. Iniciativa plánuje uvítání vojáků na hraničních přechodech a poté setkání na letišti v Pardubicích, před kasárnami ve Vyškově a také koncert v pražské Ruzyni. Na podporu amerických vojáků se bude 28. března konat i demonstrace na pražském náměstí Míru. Šafr ale dnes ČTK řekl, že přímé konfrontaci s odpůrci konvoje se chtějí vyhnout. „Vyzýváme k tomu, aby nedocházelo k žádným fyzickým konfliktům a aby se situace z naší strany odehrávala s maximálním klidem," řekl Šafr.