ANO odmítá zvyšovat firemní daně, jak je to ale s progresivním zdaněním, které prosazuje ČSSD a nevylučují ho ani lidovci?
My potřebujeme hlavně stabilizovat ekonomiku a přilákat investory. K tomu je velmi důležitý obraz ČR ve světě. O víkendu jsem například byl v Abú Dhabí a tam jsem se dověděl, že zdejší potencionální investoři s hrůzou čekají, co zase prezident Zeman řekne na adresu Arabů. Přitom to je velmi bohatá část světa, kde je masa peněz. Většina emirátů investuje do cestovního ruchu, například na Balkáně, my zbytečně stojíme stranou. Je nesmysl zvyšovat daně, jinak ztratíme atraktivnost pro zahraničí. Z hlediska přitažlivosti podnikatelského prostředí jsme až na 48. místě, Poláci jsou na 24. a Slováci na 32. Chceme se proto zaměřit i na snížení ceny energií a spotřební daně na benzin. Za investory je třeba jít, oslovit je, umět je přilákat.

Jak to souvisí s progresivním zdaněním?
Budeme o tom jednat. Lidovci to mají dost propracované, spojují to se společným zdaněním manželů, uvidíme. Já v Německu platím třicetiprocentní daň, takže ta výška není rozhodující (hovoří o dani z příjmu právnické osoby – pozn. red.). Jde o to, co pro mě za to stát udělá, jaké staví silnice, jaké nabízí veřejné služby.

Pokud to chcete změnit, pak z vládních lavic to udělat lze, z opozičních stěží. Už máte jasno v tom, zda ANO směřuje do vlády?
Naší ambicí není vládnout, v kampani jsme to neslibovali. Možná je nutné redefinovat ústavu, podívat se na kompetence prezidenta, postavení Senátu a přemýšlet o většinovém systému, který zaručuje jednoznačnou odpovědnost vládní strany. V koalici se špatně rozhoduje. Do vlády se nehrneme, ale budeme aktivně prosazovat služební zákon, body z Rekonstrukce státu a chceme se nově podívat i na anonymní akcie. Ta schválená podoba je nesmyslná. Majitelé jsou v nějakém depozitáři, ale to je málo. Stát musí vědět, s kým obchoduje, kdo stojí za miliardovými kšefty se solární energií, komu vyplácí dotace. My teď čekáme na to, jak to dopadne v ČSSD a pak budeme na situaci reagovat. S panem Sobotkou se sejdu ještě v neděli večer.

Možná by věci urychlilo, kdybyste se sešel s prezidentem Zemanem. Řečeno slovy jeho kancléře Mynáře, už jste se u něj nahlásil?
Nevidím důvod, proč bych to dělal. Dřív jsem dostával pozvánku na Hrad, letos jsem ji nedostal, pak si vzpomněli v pondělí ve tři odpoledne, kdy jsem byl ve Francii, ale já bych tam stejně nešel. Oni si pořád neuvědomují, že jsem nelobbovatelný a nezkorumpovatelný. Ozvali se i ti kluci z ČSSD od Haška, slibovali kde co, ale to jsou na špatné adrese.

Budete žádat o lustrační osvědčení?
Nevidím k tomu důvod. Neuvažuji o tom, že bych seděl ve vládě, počkám na soud v lednu, který doufám definitivně rozhodne.

Takže i kdyby šlo ANO do vlády, vy byste zůstal mimo ni?
Podle našich expertů pan prezident mluví o nějakých zvyklostech, které někdy dodržuje a jindy ne. My máme analýzy, že to osvědčení - pokud bych i do vlády chtěl – nepotřebuji.

Jenže bez něj vás prezident Zeman evidentně ministrem nejmenuje.
Mě to žíly netrhá, na rozdíl od Haška a Sobotky, kteří to řeší. Já jsem v pohodě.

Prezidentův vzkaz, že bez čisté lustrace nebude v jím jmenované vládě jediný ministr, je přece jasná past na vás, nebo spíš na Bohuslava Sobotku.
Já tyto politické hrátky neznám, nevím, proč teď pan prezident vysílá takové vzkazy. ANO je dlouhodobý projekt, chceme něco měnit, takže v této chvíli to není důležité. Pan prezident Zeman v Týdnu uvedl, že celou kampaň kolem agenta StB považuje za předvolební faul proti mně. Řekl, že svazky 15 tisíc pravých estébáků byly skartovány a ti ostatní byli oběti, já jsem byl taky oběť, vedli na mě svazek, aniž bych o tom věděl, soud určitě vyhraji. Celá ta kauza byla zmanipulovaná kvůli volbám. Zažaloval jsem slovenský Ústav paměti národa (ÚPN) v lednu 2012, vypovídal jsem letos v červnu, soud rok a půl nekonal. Teprve před volbami se tam objevila advokátní kancelář, která ÚPN zastupovala, a začala tam dávat nějaké svazky, které s mým případem nemají nic společného a začaly se dít zvláštní věci. Předvolali svědka, který zemřel, nějaký estébák řekl, že se mnou podepisoval vázací akt, později uvedl, že mě nikdy neviděl. Bylo to zneužité z politických důvodů.

Je pravda, že vás v tom sporu zastupuje advokát Radek Pokorný, přítel Bohuslava Sobotky?
Ne, jak jste na to přišla?

Koluje to v kuloárech.
Je to nesmysl, stejně jako že kupuju TV Barrandov. Nevím, kdo tohle vymýšlí.