Spor s ANO kvůli zvolení a následnému tlaku na odstoupení Zdeňka Ondráčka (KSČM) z čela sněmovní komise pro kontrolu Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) považuje KSČM nyní za vyřešený.

Filip novinářům po dnešním jednání řekl, že expertní skupiny obou stran uzavřely diskuse o sociální politice, zdravotnictví, životním prostředí, zemědělství, průmyslu a obchodu či dopravě. Naopak v plánu jsou další schůzky kvůli bezpečnostním otázkám, zahraničním záležitostem a některým podrobnostem v oblasti financí.

Andrej Babiš.
Babišova vláda chce mít větší vliv na obměnu státních úředníků

V otázce zahraniční politiky jde podle Filipa hlavně o hierarchii mezinárodních organizací, do kterých je Česko zapojeno. Komunisté preferují OSN, až za ni staví postupně Evropskou unii a Severoatlantickou alianci. Už v minulosti uvedli, že jsou proti zapojení ČR do zahraničních vojenských misí s výjimkou těch, kterým dá mandát Rada bezpečnosti OSN.

Za problém považuje Filip otázku obecného referenda. Politici ve Sněmovně podle něj mají na plebiscit výrazně odlišný názor než občané. "Předpokládám, že si to občanská veřejnost nenechá pro seb a lze očekávat petiční archy, aby zákon o obecném referendu skutečně platil," uvedl Filip.

Stanovisko k toleranci vlády ANO ze strany KSČM by mohl příští týden přijmout ústřední výbor komunistů. Šéf poslanců komunistů Pavel Kováčik řekl, že je prozatím vyřešen spor o Ondráčka. Ten se po kritice opozice a demonstracích v desítce měst postu šéfa komise pro GIBS vzal. Protože se pro jeho konec vyslovil i šéf ANO a premiér v demisi Andrej Babiš, komunisté mluvili v posledních dnech o ztrátě důvěry v ANO. "Zatím nebyla vypsána nová volba, až bude vypsána, budeme se o tom bavit," uvedl Kováčik. Ondráček podle něj v komisi zůstane, ale KSČM ho nebude nominovat na předsedu.

Andrej Babiš
Babiš bude jednat o vládě s KSČM, SPD a ČSSD, mluvit chce i s ODS