Zástupci obou stran dnes řekli, že platí jejich dřívější postoj k možnému vstupu do vlády s ČSSD. Buď do vlády půjdou obě strany, nebo ani jedna. V úvahu připadá také tolerance menšinové vlády ČSSD.

ČSSD premiéra, ANO předsedu Sněmovny

Podle místopředsedy lidovců Mariana Jurečky je logické, aby v případě, že vítězná ČSSD bude mít premiéra, ANO jako druhá nejsilnější strana obsadila post předsedy Sněmovny. Debatovat o tom lidovci budou ještě na svém poslaneckém klubu.

Počet výborů by se mohl snížit ze 17 na 16 tím, že by byl vytvořen společný výbor pro obranu a bezpečnost. U podvýborů, komisí a stálých delegací chtějí obě strany výrazné snížení, které by znamenalo úspory v řádech milionů korun ročně. „Považujeme počet výborů, podvýborů a komisí za značně zbytnělý a drahý," řekla Jourová.

ANO i KDU-ČSL chce udělat vše pro to, aby nenastalo rozpočtové provizorium, nebo aby provizorium bylo co nejkratší. Chtějí usilovat o snížení rozpočtového schodku. Posoudit chtějí rovněž zákonná opatření, která schválil Senát.

Rezignace oponentů Sobotky

Obě strany chtějí co nejdříve začít vyjednávání s ČSSD, kterou po volbách paralyzovaly spory ve vedení. Oponenti předsedy Bohuslava Sobotky ve čtvrtek a dnes rezignovali na své posty a situaci by měl uklidnit také nedělní ústřední výkonný výbor ČSSD. ANO se chce se sociálními demokraty sejít ještě v neděli večer. Na nedělní jednání je podle Jurečky připravena i KDU-ČSL.

Další protahování vyjednávání je podle ANO i KDU-ČSL nepřijatelné. „Rádi bychom, aby bylo na Vánoce jasno, jaká vláda tu může vzniknout," poznamenal Jurečka.

ANO uvažuje o tom, že by v případě svého angažmá ve vládě nominovala na část ministerských postů odborníky, kteří nejsou členy hnutí, ale spolupracují s ním.