Premiér slíbil mimo jiné stoprocentní dotaci státu na výstavbu obecních bytů, pokud ze stovky postavených pětinu budou tvořit sociální byty. "Nesmyslné debaty o sociálním bydlení nejsou na místě, musíme mít dostupné bydlení," uvedl Babiš.

"Máme co obhajovat, takže uvidíme, jak naši primátoři a starostové pracovali," řekl předseda vlády. Za klíčový označil výsledek v hlavním městě. Poznamenal, že nebyl spokojen s tím, že ANO loni v říjnových volbách do Sněmovny získalo v Praze jen 20 procent hlasů. ANO před čtyřmi lety vyhrálo komunální volby ve většině krajských měst i v hlavním městě. Z 8717 kandidátů hnutí na obecní zastupitele bylo zvoleno 1610.

Ilustrační foto
Nejvíce obecních kandidátů navrhli lidovci, nejméně Piráti

Své plány představili kandidáti hnutí na pražského, brněnského a ostravského primátora. Podnikatel Petr Stuchlík, který by v čele hlavního města mohl vystřídat již nekandidující Adrianu Krnáčovou (ANO), slíbil mimo jiné propojení Běchovic na dálnici D10 do roku 2025, metro na trase D do Písnice do roku 2027 nebo výstavbu vnitřního pražského okruhu do roku 2030, pokud nebude Praze vládnout koalice s aktivisty typu Zelených.

Stuchlík podobně jako Babiš hájil působení Krnáčové jako krizové manažerky, která si uškodila nepříliš dobrou komunikací. Vyzdvihl dostavbu tunelu Blanka i "skvěle funkční" Lítačku, která nahradila opencard. "Musíme Praze vrátit hrdost a bohatství, které v ní je," sliboval Stuchlík.

Předseda vlády Andrej Babiš
Babiš ocenil výrok, že nikdo nemá být nucen přijímat uprchlíky

Ostravský primátor Tomáš Macura představil projekt přestavby památkově chráněné historické budovy městských jatek z roku 1881 na městskou galerii moderního umění, výstavbu pěti domů s 86 nájemními byty nebo rekonstrukci městské nemocnice za 2,3 miliardy korun.

Brněnský primátor Petr Vokřál označil za pozitivní, že je jeho město rozkopáno, neboť se začalo stavět. Chystá projekt velkého městského okruhu, nový koncertní sál pro 1200 návštěvníků, parkoviště pro fakultní nemocnici nebo atletickou halu v rámci univerzitního kampusu.

Sprosté zprávy

Skeptičtější byl Babiš v odhadu výsledku hnutí v senátních volbách. "Nám ten Senát nikdy moc nešel," přiznal. Za kvalitní kandidáty ANO označil bývalého ministra financí Ivana Pilného a stávající senátorku za ČSSD, vědkyni Evu Sykovou. ANO má aktuálně v Senátu šest zástupců, žádné křeslo neobhajuje.

Kandidáti hnutí jsou terčem nevybíravých útoků, posteskl si Babiš. Postěžoval si i na to, že mu celou minulou noc chodily "sprosté smsky" kvůli tomu, že kdosi umístil na sociální sítě číslo jeho mobilního telefonu. Souvislost to má zřejmě s oznámením na volebních billboardech, že volební lídři hnutí mají číslo na premiérův mobil.

Předseda vlády Andrej Babiš
Babiš: Poche působí na ministerstvu negativně, ministrem nebude