Podle nedávného šetření Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí nemají Evropané dostatečné znalosti o fungování těchto léčiv. Polovina lidí neví, že jsou zcela neúčinná proti nachlazení a chřipce, pětina respondentů dokonce uvedla, že chřipka byla důvodem, proč antibiotika naposledy používala.

Na druhou stranu si ale 
84 procent Evropanů uvědomuje, že neopodstatněné nadužívání antibiotik způsobuje ztrátu jejich účinnosti.

Podle nejnovějších údajů byla v roce 2013 nejméně třetina bakterií druhu Klebsiella pneumoniae, která například způsobuje infekce močových cest, ale je také jedním z nejčastějších původců infekčních komplikací u hospitalizovaných pacientů, odolná minimálně proti jednomu druhu antibiotika zařazeného do celoevropského sledování stavu citlivosti k antibiotikům. Často ale i vůči více skupinám antibiotik.

Třetí generace

Alarmující je také fakt, že 
v Evropě narůstá rezistence bakterií vůči antibiotikům tzv. třetí generace, což jsou léky se širokým spektrem účinku. Lékaři je používají jako jednu z posledních možností ochrany pacienta před bakteriemi, na které již většina antibiotik nepůsobí. Patří mezi ně například karbapenemy.

„Ohrožení účinnosti těchto léčiv a prudký vzestup rezistence v některých evropských zemích představuje 
v současnosti jeden z nejvážnějších problémů, kterým zdravotnický personál v nemocnicích čelí," poznamenává Helena Žemličková, vedoucí Národní referenční laboratoře pro antibiotika při Státním zdravotním ústavu, podle které jsou v České republice bakterie, zodpovědné za infekce vznikající během léčení v nemocnicích, dlouhodobě vysoce odolné.

Na problémy s rezistentními kmeny bakterií upozornil 
i listopadový Evropský antibiotický den, který byl zaměřený na práci s lékaři, kteří předepisují antibiotika v primární péči.
„Na rozdíl od některých států Evropské unie, ve kterých existuje problém výdeje antibiotik bez lékařského předpisu, je v České republice hlavní snahou snížit užívání antibiotik, která pacientům zbyla po předchozí terapii nebo která si obstarali od svých známých," uvedlo české ministerstvo zdravotnictví. 

JAN DRAHORÁD