„Pouze každá pátá žena sama zahájila rozhovor na téma antikoncepce, aniž by pouze žádala 
o další recept," říká Lenka Suchá z Ipsosu. A pokud se už
o antikoncepci mluví, pak se jedná o dotaz, zda je s ní vše v pořádku.

Často jsou přitom oběťmi mýtů o tom, že nitroděložní tělíska nejsou vhodná pro mladé ženy, které ještě nerodily, či že jedinou doopravdy účinnou antikoncepcí jsou právě pilulky. Nejvíc Češkám vadí, že na hormonální antikoncepci musí stále myslet, že není dostatečně šetrná k jejich tělu, zapomínají ji brát a nechce se jim chodit pro recepty. A jenom osmina dívek ve věku mezi 18 a 35 lety je absolutně spokojená.

Antikoncepce.

Gynekoložka Vanda Hořejší regionálnímu Deníku řekla:

Pro potratovou pilulku by měla žena chodit ke svému gynekologovi

Praha – Mladé dívky se začínají zajímat 
o nové typy antikoncepce, pilulky už nestačí, říká gynekoložka Vanda Hořejší.

Od jakého věku užívají dívky antikoncepci?
Od patnácti až šestnácti let. U moderní antikoncepce obecně, samozřejmě že pilulky nadále převládají, řešíme i přídatné „bonusy", které má. To znamená pleť, bolavé nebo silné měsíčky, přání naplánovat si cyklus, takže tato přidaná hodnota u antikoncepce okamžitě je.

Je správné začínat s ní tak brzy?
Myslím si, že to správné je. Když je dobře odebraná anamnéza a jsou zhodnocena všechna zdravotní rizika, 
tak nevidím důvod, proč by pod kontrolou lékaře nebyla 
antikoncepce nasazena.

V poslední době se hodně řeší rizika spjatá s braním antikoncepce a například kouřením.
Musím říct, že démonizace trombóz a embolií je opravdu zbytečná. Samozřejmě nebezpečí existuje, rodinná anamnéza je velice důležitá. Když se správně odebere, tak jsou rizika minimální. Tendence k rizikům je od 35 let věku ženy a při kouření více než 15 cigaret. Takže ne, že bychom říkali: „Slečno kuřte, je to bezvadné." Ale opravdu to není dramatické.

Jaké tipy jsou u mladých žen nejoblíbenější?
Obecně u těch hodně mladých žen je tendence k tzv. depotním metodám. Díky způsobu života a dnešní výchově nejsou schopné denně pravidelně polknout pilulku. Proto mladá skupina od 16 let přichází s tím, že chce náplast, kroužek, nitroděložní tělísko, protože tyto antikoncepce fungují bez jejich součinnosti, což je pro ně v dnešní době velmi důležité.

V současnosti je přibližně 
60 procent potratů u mladých žen chtěných, na druhou stranu v Evropě klesá porodnost a Češi vymírají. Nemyslíte si, že ještě účinnější antikoncepce by ji dále snižovala?
Otázka je sociologicky 
a společensky mnohem složitější. My se musíme smířit s tím, že dětí bude čím dál tím méně a sterilit čím dál tím více. A primárně to už plyne z toho, že průměrný věk matky u prvního dítěte je 30 let.

Ve škole nás učili, že správný biologický čas je okolo 21 let.
Tak to je opravdu správně – medicínsky je to dané. To se měnit nebude, ale postavení ženy a sociální zázemí se logicky během posledního půlstoletí změnilo. Chce si kus života odžít sama, maximálně s partnerem, dítě je pro ni 
v tom okamžiku svazující. Myslím, že v horizontu 10 až 20 let se tato situace nezmění.

Má lékař sám nabízet různé druhy antikoncepčních metod?
Ano, povinností lékaře 
je nabídnout dívce celou škálu, která na trhu je. Neodbýt ji jenom větou: „Chcete antikoncepci, tak tady jsou pilulky." Bohužel se to v ordinacích děje a nakonec je zarážející, že jsou ordinace, kde lékař pacientku vůbec nevidí a sestra jí někde v čekárně předává recept. To mě fascinuje a absolutně se s tím neztotožňuji.

Měly by se pacientky hned 
v takovém případě ozvat?
Mladé slečny nemají úplně představu, jak to v ordinaci má vypadat, je to pro ně i pohodlné. Přiletí, dostanou recept, odletí a jsou spokojené. Ale komplikace se objevit mohou. Hormon je hormon, není to lentilka, proto se taky zatím neschválilo, že se bude prodávat na benzinkách. Je to lék, který vyžaduje kontrolu.

V poslední době se zjednodušily potraty, stačí nyní pilulky. Jak se na ně díváte?
Je to správný krok. I když způsob užití, který se v Česku zvolil, není šťastný. Tam šlo hlavně o anonymitu klientky a ta se ve chvíli, kdy se to provádí striktně v nemocničních zařízeních, v podstatě vůbec neodbourala. Naopak se zkomplikovala, protože tam musí dvakrát sedět pod kontrolou, všichni ji vidí, slyší. Myslím si, že by 
to mělo být v rámci ordinace tak, jak to funguje po celém světě. I v ne tak fungujících společnostech, jako je ta naše.

JAN DRAHORÁD