Boji na Dukle prošel i volyňský Čech Václav Kuchynka, současný místopředseda Československé obce legionářské. „Náš návrat za hranice Československa byl opravdu hodně krvavý a boje byly velmi těžké. To byla skutečná válka," řekl v pátek novinářům. Dnešní účast vojáků na zahraničních misích označil za zcela něco jiného. „Proti frontovým událostem to je jenom taková vycházka," poznamenal.

U Dukly bojovalo přes sto tisíc vojáků

Karpatsko-dukelská operace sovětské armády měla podpořit Slovenské národní povstání. V operaci bojovalo na sovětské straně přes 100 tisíc vojáků proti asi stejně početné německé armádě.

Akce trvala dva měsíce a vojska dobyla první postavení německé armády na československém území 6. října. Během vojenské operace padlo u Dukly kolem 20 tisíc vojáků Rudé armády. Ztráty československé jednotky, která měla v té době 16 tisíc vojáků, dosahovaly zhruba 2000 mužů, další tisíce utrpěly zranění.

V armádě sloužil jako radista 

Českoslovenští vojáci útočili na dobře připravené obranné pozice Němců. „Byli jsme strašně v nevýhodě. Němci už měli vybudované pevnůstky, zákopy a my jsme vždycky útočili na otevřeném prostranství," poznamenal Kuchynka. „Proto se tam muselo útočit silou a masou lidí," dodal.

Kuchynka do 1. československého armádního sboru vstoupil na jaře 1944. Protože se podle svých slov vyučil jako elektrikář, v armádě sloužil jako radista. Při výcviku byl vycvičen jako výsadkář. „Počítalo se s námi, že budeme vyhozeni do týlu nepřítele," řekl. „Paragánský" výcvik se mu později hodil při střetnutí s Němci u vesničky Wrocanka.

Přežil útok minometů 

„Bylo to v noci, mlha. Náčelník říká: Člověče já slyším z mlhy německé hlasy," poznamenal Kuchynka. Byl proto vyslán na výzvědy. Než se ale k nepříteli dostal, mlha se zvedla a Němci zahájili útok. „Zaútočili minomety kobercovou palbou, přišpendlili nás k zemi. Z ničeho nic z mlhy na mě vyrazil německý tank a chtěl mě pásem zlikvidovat," popsal Kuchynka dramatické okamžiky.

„V posledním momentě jsem se jako vyučený paragán kotoulem vymrštil. Ale co se pak stalo, nevím, dostal jsem nějakou ránu do hlavy. Probudil jsem se až v bažině mezi kládami a byl jsem živ," podotkl. Se smíchem dodal, že nejhorší byla ztráta kalhot v bažině. „Byl jsem na půl nahý," poznamenal. Oblečení mu pak pomohli sehnat kamarádi.

Národ zapomíná na minulost 

Kuchynkovi vadí, že děti ve škole se často o druhoválečných událostech učí jen okrajově. „Děcka budou o tyto události ochuzeni," řekl s tím, že český národ už trochu zapomíná na minulé události.

Českoslovenští veteráni si boje na Dukle ve čtvrtek připomínali přímo na místě na Slovensku. Podle Kuchynky se už okolí výrazně proměnilo. „Tenkrát tam nebyl skoro žádný les. Dnes tam jsou velké stromy," řekl.