Podle Jana Šulce z oddělení komunikace generálního štábu armády si vojáci, kteří jako poslední hlídali areál, dnes zabalí své věci a odpoledne odjedou. "Na místě zůstane likvidační skupina tvořená asi 30 osobami, která bude mít na starost demontáž a průběžný odvoz materiálu, jako jsou stany, kabeláž, vytápění či panely," řekl Šulc s tím, že armáda uvede užívaný terén do původního stavu.

Vojáci se kromě hlídání areálu zapojili i do přepravy munice, pyrotechnické asanace a také řady ženijních úkolů, z nichž nejvýznamnější byla pomoc při stavbě oplocení areálu. Policie si v budoucnu hodlá vyžádat opětovnou pomoc armádních pyrotechniků, až počasí opět umožní plošný sběr munice a asanaci dalších území.

Na ostraze areálu se podle krajského policejního ředitele Jaromíra Tkadlečka bude ode dneška místo 180 až 200 vojáků podílet denně asi 50 policistů včetně členů speciálních pořádkových jednotek z Prahy, Ostravy a Brna a asi 20 pracovníků Vojenských lesů a statků.

Policie v úterý uvolnila vstup do části území poblíž Vlachovic, jejich části Vrbětice a obce Haluzice, která byla od výbuchů nepřístupná. Umožnila tak lidem užívat pole, louky a pastviny v délce asi 3,5 kilometru, tedy desítky hektarů ploch. Pyrotechnici při průzkumu našli munici nejdále 1250 metrů od epicentra výbuchu.

Z areálu ve Vrběticích odjelo 547 kamionů se zbrojním materiálem, poslední loni před Vánoci. Oba vybuchlé sklady si pronajímala ostravská firma Imex Group. Při prvním výbuchu zemřeli dva lidé. Policie exploze vyšetřuje jako úmyslné obecné ohrožení.