Ministerstvo obrany kvůli snížení rozpočtu v minulosti zastavilo nábory a početní stavy vojáků se dostaly místo 27 tisíc na méně než 21tisíc. Masivní nábor armáda zahájila v posledních dvou letech. Každoročně chce přijmout kolem 2 tisíc vojáků, loni byl tento cíl překonán o 148 osob.

Přečtěte si: Studentka z Ostravy absolvovala výcvikový kemp v Jižní Koreji

Letos se rekrutační cíl naplnit podaří

Při započtení přirozeného odchodu, který byl minulý rok kolem 840 lidí, se tak řady ozbrojených sil ročně rozrůstají o více než 1.300 nováčků. Začátkem letošního roku měla ČR 23.184 profesionálních vojáků. Vedení ministerstva obrany a armády by rádo časem zvýšilo tabulkové stavy kvůli bezpečnostní situaci na více než 30 tisíc.

Podle Šmerdové v lednu na kurz základní přípravy ve Vyškově nastoupilo 519 nových vojáků. „Momentálně vrcholí výběry pro nový nástupní termín. K dnešnímu dni jich už máme vybráno 630," poznamenala. Předpokládá proto, že se letos rekrutační cíl podaří naplnit.

Doplnila, že počet zaregistrovaných zájemců o vstup do armády je proti loňsku nižší. Je to podle ní odraz aktuálního nízkého stavu míry nezaměstnanosti. Navíc nové lidi nabírají i policie a vězeňská služba.

Nenechte si ujít: Sobotka vynechá část summitu EU, bude obhajovat předsednický post

V armádě lidé uplatní i své civilní zaměstnání

O možném zpomalení náboru mluvil v nedávno i náčelník generálního štábu Josef Bečvář. „Cítíme trochu problém, který může nastat. Budeme muset přemýšlet, jak tempo udržet," poznamenal. Každoroční nábor 2 tisíc lidí bude podle něj třeba udržet ještě po tři roky.

Armádě nejvíce chybí řidiči, elektrospecialisté, kuchaři, lékaři a strážní u Hradní stráže. Největší podstav mají kromě Hradní stráže protiletadlová jednotka ve Strakonicích, dělostřelci v Jincích a logistici v Klatovech.Podle Šmerdové bude třeba armádu, profese i útvary intenzivněji představovat. Lidé si podle ní armádu často spojují s filmy, kde vidí pouze odstřelovače nebo průzkumníky. „Ale je řada profesí, ve kterých mohou uplatnit své vzdělání z civilu," dodala.

Rozbíhá se reklama na webových stránkách

Šmerdová poznamenala, že se rozbíhá reklama na webových stránkách, využívá se i webu armády a sociálních sítí, na dva měsíce si ministerstvo obrany zaplatí celorepublikovou rozhlasovou reklamu.

Tři náborová videa se pouštěla v kinech loni před koncem roku a letos by se měla na plátnech objevit znovu. Ve spolupráci s Českou televizí vznikají dva seriály. Jeden bude zaměřen na představení základního výcviku, druhý bude ukazovat armádu a profese v ní.

V dubnu bude na Floře pandur

Armáda se chce nadále představovat na akcích typu Bahna nebo Dny NATO, více zamíří také do regionů. Pro Pražany se 26. dubna například v obchodním centru Flora zopakuje Army den. Budou si moct prohlédnout pandur, uvidí také ukázky boje z blízka, výstroj různých vojenských profesí včetně pyrotechniků.

Nenechte si ujít: Stropnický: Česká armáda by ráda cvičila s americkými vojáky v Polsku