Planetka, která si kvůli své nejisté dráze vysloužila přezdívku nevypočitatelný asteroid, kolem Země proletěla již v pondělí ve 14:42 SEČ. To bylo o deset hodin dříve, než se vědci podle posledních propočtů domnívali. Ještě před několika dny se přitom počítalo s víkendovým průletem.

Jisté zatím je, že v době největšího přiblížení dělily asteroid od Země čtyři miliony kilometrů. Aktuální výpočty přitom odhadovaly, že to bude ještě o 800.000 kilometrů dál, vyloučeno zcela nebylo ale ani těsnější přiblížení v řádu několika desítek tisíc kilometrů.

I přes nejistotu dráhy vědci opakovaně ujišťovali, že srážka se Zemí nehrozí. Jisté nepatrné riziko v poměru jedna ku 250 milionům nicméně podle únorových předpovědí existuje pro 28. září 2017, kdy se 2013 TX68 k planetě opět přiblíží. Očekává se ale, že s budoucím zpřesňováním dráhy se pravděpodobnost kolize ještě více sníží.

Asteroid je zhruba dvakrát tak veliký než ten, který v roce 2013 explodoval nad Čeljabinskem. Tehdy se asteroid při vstupu do atmosféry nad jižním Uralem rozpadl. Výsledná tlaková vlna poničila na 7000 budov, zranění utrpělo zhruba 1500 lidí.